Slovenec za počitnice povprečno porabi okoli tisoč evrov

Trajekt
Pixabay

V najboljših kampih parcela ob morju stane najmanj 80 evrov na noč – Dražje cestnine in prevoz s trajektom

V zadnjih letih se dopustovanje na Hrvaškem draži, a kljub temu da gredo cene v nebo, Hrvaška ostaja med najpriljubljenejšimi destinacijami Slovencev. Večina dopust rezervira že pozimi, ko so cene nekoliko prijaznejše. Koliko povprečno porabimo za letni dopust na Hrvaškem?

Že pred majem so turistične agencije iz »first minute« rezervacij predvidele, da bo letošnja sezona še boljša kot lani, čeprav so analize cen pokazale, da so aranžmaji na Hrvaškem v povprečju dražji celo od 8 do 12 odstotkov. Hrvaški portal Index je sicer spomladi preveril, kako hude so podražitve, in ugotovili so, da če izberemo najcenejše namestitve – ki pa niso ob obali – ni nujno, da zapravimo celotno plačo in še regres. Najem najcenejših apartmajev, ki jih je bilo treba rezervirati že pozimi, je stal okoli 400 evrov, se pravi malo manj kot 70 evrov na noč. Vendar je treba poudariti, da so to majhni apartmaji, precej oddaljeni od obale. Povprečna cena za malo boljši apartma se je takrat gibala od 100 do 110 evrov na noč.

Lastniki in pavšalisti v isti godlji kot ostali turisti

Rezervacija dopusta v tem trenutku je daleč od ugodne. Na spletni strani Booking smo preverili, kakšne so cene nastanitev. Če bi se v začetku avgusta štiričlanska družina z dvema otrokoma, starima okoli sedem let, odpravila v priljubljeni Pulj, bi za nastanitev za šest noči odšteli med 800 in tisoč evri – odvisno od želenega luksuza. Nižje, v Dalmaciji, na primer v Splitu, so cene višje, gibljejo se med tisoč in 1.200 evri. Še dražje so mobilne hiške, ki so povsem ob obali, tam bi za šest nočitev odšteli približno dva tisoč evrov, bivanje v hotelu pa je najdražje – cena je tudi tukaj najbolj odvisna od lokacije in tega, kaj ponuja, giblje pa se od 2.300 do kar 8.000 evrov. Cene tik pred zdajci so seveda najvišje, tudi zasedenost apartmajev in sob je že več kot 90-odstotna, piše na spletni strani Booking, zato je tudi izbira manjša.  

Kampiranje je bilo nekoč izbira za tiste, ki so želeli malo prihraniti pri ceni namestitve med dopustom, vendar že dolgo časa to ne drži več. Če je bila še pred nekaj leti povprečna cena za družino na osnovni parceli med 50 in 55 evri na noč, se letos v glavnem delu sezone cena giblje od 60 do 70 evrov na noč, če pa govorimo o najboljših kampih, parcela ob morju stane najmanj 80 evrov na noč. Tudi pavšali v kampih so se podražili, in to za povprečno od 500 do 600 evrov. Tudi tisti, ki imajo na Hrvaškem svoje počitniške hišice, bodo letos občutili podražitev. Slovenci imamo namreč na Hrvaškem 120 tisoč nepremičnin, davek na turistične objekte pa se znatno dviguje. Podražitev je kar 150-odstotna – z dva na pet evrov za kvadratni meter.

...

Celoten članek si preberite v današnjem Našem času.