V Skazi utirajo pot recikliranemu polipropilenu

Odtekanje bokashi tekočine skozi plastično pipo
plastika skaza

Skaza utira pot vgradnji recikliranega polipropilena v visoko zahtevne izdelke z evropskim projektom INCREACE

Polipropilen (PP) je visokotonažna plastika, ki se uporablja za različne plastične izdelke, proizvedene z brizganjem. Ima številne privlačne lastnosti, kot so visoka žilavost, nizka absorpcija vlage, dobra kemična odpornost, stroškovna učinkovitost in dobre predelovalne lastnosti. Vendar pa je zaradi visokih skrčkov zelo zahteven material za izdelavo izdelkov z visokimi dimenzijskimi tolerancami. Ta izziv je še bolj izrazit pri predelavi PP na osnovi popotrošniške reciklirane plastike (PCR), ki lahko vsebuje mešanico različnih poliolefinov in polnil, kar vodi v nepredvidljivo kristalizacijo in s tem povezano zvijanje izdelkov.

Skaza se s tem izzivom spopada v projektu Increace (https://increace-project.eu/), financiranemu iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Horizon Europe. Projekt Increace želi z inovativnimi in interdisciplinarnimi rešitvami povečati uporabo reciklirane plastike v različnih izdelkih. Projektni konzorcij sestavlja 18 evropskih partnerjev, vključno z industrijo in raziskovalnimi institucijami.

Izdelek, ki ga obravnavajo v projektu je kompostnik lastne blagovne znamke Skaza Bokashi Organko. Izdelan je iz relativno visokega deleža recikliranega PP. Vendar pa se nekateri njegovi sestavni deli zaradi visokih tehničnih zahtev še vedno izdelujejo iz plastike na fosilni osnovi.

Bokashi Organko Essential na kuhinjskem pultu z vidnimi komponentami
plastika skaza

En primer komponente, ki se izdeluje iz fosilno osnovanega polimera je pipica za odtekanje fermentacijske tekočine, saj ima zelo stroge dimenzijske tolerance, ki so potrebne za preprečevanje puščanja. V okviru projekta Increace želijo nadomestiti trenutno uporabljeno plastiko na fosilni osnovi z bolj trajnostnim materialom, in sicer PCR PP. Ta cilj bodo dosegli s tesnim sodelovanjem več deležnikov v vrednostni verigi, ki bodo uvajali inovativne rešitve na področju recikliranja in predelave plastike.

Z zamenjavo plastike na fosilni osnovi za PCR PP bodo Bokashi kompostniku zmanjšali okoljski odtis, saj bodo proizvodni procesi materiala, kot tudi izdelka, bolj energijsko in emisijsko učinkoviti, kompostnik pa se bo dal ob koncu življenjske dobe bolje reciklirati. Poleg tega bo novo znanje, pridobljeno pri delu na tem izzivu ob tesnem sodelovanju z vodilnimi evropskimi institucijami na področju recikliranja in predelave plastike, Skazi omogočilo, da se bo v prihodnje lotila še zahtevnejših projektov implementacije recikliranih materialov v aplikacije z visoko dodano vrednostjo.

Plastika Skaza izvaža 95 % svojih izdelkov, največji delež v Evropsko unijo. Naši partnerji so svetovne multinacionalke, kot so Ikea, ABB, Landis&Gyr, Schneider Electric, Steelcase, Invacare, in drugi. Prisotni smo na več kot 56 trgih, kjer zagotavljamo natančnost, vrhunsko kakovost ter celovito podporo skozi celoten projekt, vključno z učinkovito serijsko proizvodnjo, kar potrjuje zaupanje globalnih multinacionalk. Na slovenskem trgu bomo okrepili prisotnost z lastno blagovno znamko. Podrobnejše informacije si oglejte tukaj www.skaza.com.