Inšpektorji nad ponudnike sadja in zelenjave na stojnicah

Tržnica
Naš čas

Inšpektorji so tudi letos pod drobnogled vzeli prodajalce sadja in zelenjave na stojnicah – Tretjina prodajalcev v prekršku – Poostren nadzor tudi pri kmetijskih gospodarstvih z lastno proizvodnjo

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR) tudi v letu 2024 v okviru koordiniranih nadzorov izvaja nadzor nad stojnicami s svežim sadjem in zelenjavo. Inšpektorji preverjajo sledljivost, ustrezno označenost in kakovost svežega sadja in zelenjave, pa tudi identifikacijo subjektov – registracijo zavezanca, ustreznost higiene in rokovanje z živili.

Od spomladi do 10. julija opravili 87 pregledov

Nadzore so izvajali na stojnicah, ki so se nahajale ob cestah, v trgovskih centrih ali ob njih ter na tržnicah. Pri 27 pregledih (31 % vseh pregledov) so bile ugotovljene neskladnosti: pomanjkljiva sledljivost sadja in zelenjave (šest primerov), neustrezna kakovost (dva primera), pomanjkljive označbe kakovostnega razreda, sorte ali porekla (21 primerov), pomanjkljiva higiena (11 primerov) in odsotnost izjav o obveščanju o zdravstvenem stanju zaposlenih (štirje primeri).

Na podlagi ugotovljenih nepravilnosti so inšpektorji izrekli 17 opozoril po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru ter eno odločbo o odpravi nepravilnosti. V skladu z Zakonom o prekrških so izrekli šest opozoril, izdali štiri plačilne naloge in dve odločbi o prekršku. S pregledi bodo inšpektorji nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih.

...

Celoten članek je na voljo v današnjem Našem času.