Črna lista gasilskih društev

Slika je simbolična
Naš čas

Po portalu necenzurirano povzemamo, da je 17 prostovoljnih gasilskih društev ostalo brez državnega denarja, saj so na razpis za sofinanciranje prijavila opremo, ki jo je država že plačala po poplavah. Je šlo za zlorabe ali napake?

Po tem, ko so prostovoljna gasilska društva od države že prejela denar za opremo, izgubljeno v poplavah, so se nekatera od teh z isto opremo prijavila še na razpis za sofinanciranje gasilske zaščitne in reševalne opreme, ki ga vsako leto objavlja uprava za zaščito in reševanje. Tam so po pregledu računov ugotovili, da je 17 gasilskih društev želelo priti do dvojnega plačila istih kosov opreme, skupaj vredne okrog 50 tisoč evrov.

Na črnem seznamu so tudi PGD Šoštanj mesto in PGD Škale ter PGD Slovenj Gradec.

V nekaterih prostovoljnih gasilskih društvih so nad odločitvijo, da so se znašli na črnem seznamu, začudeni. Branijo se, da je prišlo do pomote. "Na seznam opreme, ki smo jo poslali na upravo za zaščito in reševanje, smo pomotoma vnesli potopno črpalko, ki jo je že prej sofinancirala država. Njena vrednost znaša 3.000 evrov. Zanjo bi verjetno dobili 200 evrov," je dejal Klemen Mežnar iz PGD Šoštanj.
Prepoved prijave na prihodnje razpise predstavlja velik udarec za PGD Slovenj Gradec, kjer v letu 2025 pričakujejo nov gasilski avto. Če bi lahko zaprosili za sofinanciranje, bi od države dobili 15.000 evrov. "Zdaj pa tega denarja ne bo," je povedal predsednik gasilskega društva Sašo Matves, ki se čudi ostremu odzivu uprave za zaščito in reševanje, saj da "je prišlo do napake v številki računa". Dokumentacija sicer razkriva, da je društvo iz Slovenj Gradca prijavilo 6.100 evrov vreden agregat. To naj bi, tako Matves, storilo pomotoma.

Štiriletna prepoved sodelovanja na razpisu

Vse občine je sicer država v razpisu opozorila, da bodo zlorabe sofinanciranja oziroma zavajanje komisije z lažnimi podatki in nenamensko izdelavo oziroma uporabo sofinancirane opreme, sankcionirane s prepovedjo sodelovanja. Gasilska društva, ki so kršila ta pogoj, se tako v prihodnjih štirih letih ne smejo prijavljati na državne razpise. Kot že omenjeno, je velika večina društev to omejitev spoštovala, a ne vsa.