Srečanje preseljenih Škalčanov

Srečanje preseljenih Škalčanov
Naš čas

Škale, 6. julija – 24. leto zapored so v Škalah pripravili srečanje preseljenih Škalčanov, poimenovano Škalska pravljica. Škale so zaradi pridobivanja premoga in električne energije za Slovenijo plačale največji davek – mnoge domačije so se podrle, prebivalci pa so se morali odseliti. Nekateri so svoj novi dom zgradili v Šaleški dolini, nekateri tudi dlje stran. Srečanja se vsako leto udeleži manj preseljenih Škalčanov; leta terjajo svoj davek, mlajši pa morda ne čutijo več pristne pripadnosti domačim krajem svojih staršev.
Organizator srečanja je društvo Revivas, ki ob tem poskrbi za kulturni program, razstavo in pogostitev. Letos so predstavili delovanje društva in njihove številne aktivnosti v preteklih letih na razstavi Dediščina za danes in jutri, svoje čudovite izdelke pa so predstavile tudi članice skupine Naše rožice – izdelovalke rož iz papirja, ki prav letos praznujejo 10 let delovanja in imajo svojo dejavnost vpisano v register nesnovne dediščine.

Zbrane so nagovorili podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević, ki je poudarila pomen ohranjanja vezi med ljudmi, ter predsednik Regijske turistične zveze Saška Franc Špegel in predsednica Turistične zveze Velenje Marija Brložnik, ki sta predvsem čestitala društvu Revivas za izjemno delo pri ohranjanju kulturnega izročila in predstavljanja zgodbe Škal novim rodovom.