Končali 30. projekt Varujmo in ohranimo Šaleško dolino

Varujmo in ohranimo Šaleško dolino
Naš čas

Mladi so spoznali sedanji način daljinskega ogrevanja in razmišljali o tistem, ki bo najmanj obremenjujoč za okolje v prihodnosti

Tik pred koncem letošnjega šolskega leta so v Vili Rožle pripravili zaključek okoljskega projekta Varujmo in ohranimo Šaleško dolino. Projekt pod okriljem MZPM Velenje in strokovnjakov iz podjetja Eurofins, raziskave okolja, d. o. o., teče že vse od leta 1994. To pomeni, da je letos trideseta generacija osmošolcev iz vseh treh občin Šaleške doline spoznavala prizadevanja za čistejše okolje v tej nekoč zelo onesnaženi dolini.

V projektu je letos sodelovalo 7 osnovnih šol in 362 osmošolcev. V aprilu so prisluhnili predavanju in šli na vsebinsko bogat terenski ogled. Program so letos nadgradili z informacijami o preobrazbi sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini in temami o pravičnem prehodu. Oglede so jim omogočili v Termoelektrarni Šoštanj in Komunalnem podjetju Velenje. Projekt financirajo vse tri občine iz Šaleške doline, dodatna sredstva za izvedbo letošnjega projekta pa so jim zagotovili v Razvojni agenciji SAŠA oziroma njihovem Centru za pravični prehod, ki nudi podporo pri pripravi projektov v okviru postopnega opuščanja rabe premoga in so bili letos partner v projektu. Zato je bil letos program res bogat, udeleženci in njihovi mentorji so spoznali veliko novega o sedanjem načinu daljinskega ogrevanja v dolini.