Tudi danes so dovoljene sanje

Proslava
n/a

Turistično društvo Skorno je tudi letos pripravilo osrednjo občinsko slovesnost v počastitev dneva državnosti. Osrednji govornik je bil mag. Ivan Sivec, večkrat nagrajeni avtor literarnih del, avtor več kot 180 knjig in več kot 3.000 besedil za popularno glasbo in pevske zbore. Za izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest, je prejel tudi najvišje državno odlikovanje: red za zasluge za narod.

Ivan Sivec je z udeleženci slovesnosti delil poglobljena razmišljanja o pomenu zgodovine in korenin naroda za njegov obstoj v sedanjosti. Karantanci so že tisoč let nazaj sanjali o tem, da bi zaživeli v svoji lastni veliki skupnosti. Spomnil je na Celjske grofe, Trubarja in Prešerna in nenazadnje tudi na Avsenike in Karla Destovnika - Kajuha. S svojim navdihujočim govorom je, kot že tolikokrat prej, v prisotnih dvigoval narodno zavest in opomnil, da živimo v izjemnem času. »Dosanjali smo sanje, ki so jih naši predniki sanjali pred tisoč in več leti. Smo gospodarji na svoji zemlji. Prečudovito deželo imamo, moramo jo negovati, čuvati, biti ponosni nanjo. Gorje hiši, ki ne pozna praznika,« je postregel še s starim slovenskim pregovorom. Treba je delati pa tudi praznovati je treba znati.

Zbrane je nagovoril tudi župan Boris Goličnik in spomnil, da so sanje še vedno dovoljene; in kar lahko sanjamo, lahko tudi uresničimo. »Vse je mogoče, če se spoštujemo, se imamo radi, če dobro in iskreno v srcih mislimo. Slovence najbolj združujejo tri stvari, to so šport, glasba in nesreče. V letošnjem poletju so športniki tisti, ki v nas prebujajo zavedanje, kdo smo, in nas povezujejo ter v nas budijo ponos. V dvoranah vihtimo zastave, ko navijamo zanje, naj na praznični dan z vsake slovenske hiše ponosno vihra slovenska zastava za našo domovino,« je še pozval župan.
V kulturnem programu so sodelovali: Pihalni orkester Zarja Šoštanj, Mešani pevski zbor Skorno, harmonikarji glasbenega učitelja Matica Balanta in vokalna skupina Kolorina.
V znak spoštovanja in hvaležnosti vsem žrtvam vojne so na praznični dan župan Boris Goličnik, predsednik Krajevne skupnosti Skorno Florjan Matej Skornšek, predsednik Turističnega društva Skorno Srečko Skornšek in predstavniki Območnega odbora veteranov vojne za Slovenijo z Antonom Urbancem ponesli venec v Šoštanj k obeležju vojne za Slovenijo, pred tednom dni pa tudi k obeležju NOB na vrh Skorna ter se tako poklonili žrtvam, ki so dala svoja življenja za naš boljši jutri.