Začenja se obnova Stare elektrarne

Župan Peter Dermol je podpisal dve pogodbi, ki se nanašata na prenovo Stare elektrarne v Center prihodnosti. Pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije in izvedbo GOI del za obnovo je podpisal z izvršnim direktorjem podjetja VG5, d. o. o., Miho Brlanom, pogodbo za storitve svetovalnega inženirja in nadzornika pri izvedbi projekta pa z direktorjem podjetja PROJEKT, d. d., Nova Gorica, Vladimirjem Durcigom.

Stavba Stare elektrarne je v slabem stanju in svoje prvotne funkcije ne opravlja že več kot 50 let. Na eni strani predstavlja tehnično dediščino, na drugi priložnost za prihodnost. Ob tem je župan poudaril: »Objekt predstavlja priložnost, da vanj umestimo dejavnosti, ki bodo resnično pripomogle k uspešnemu in pravičnemu prestrukturiranju regije. 60 odstotkov vsebin bo namenjenih za podporo gospodarstvu, 40 pa predvsem izobraževanju.«

Projektiranje in izvedba obnove bosta potekala v skladu s smernicami in pogoji, ki jih je za obnovo objekta določil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Prva pogodba je v višini 29 milijonov evrov, druga pa 663.000 evrov. Več kot 80-odstotni sofinancerski delež pričakujejo od Sklada za pravični prehod.

Peter Dermol: »Do konca letošnjega leta je treba pridobiti gradbeno dovoljenje in poiskati še nekaj dodatnih sredstev, lastnih ali, upam, državnih. V tej smeri bomo delali. Treba se je zavedati, da druge države zelo intenzivno pomagajo občinam v sklopu prestrukturiranja premogovnih regij, zato tudi od naše države pričakujemo, da Velenje ne bo v neenakovrednem položaju.«

Projektiranje obnove Stare elektrarne izvaja S7 inženiring, d. o. o., Velenje, vodja projektiranja in pooblaščeni strokovnjak arhitekture je Velenjčan Robert Bah. Zaključek del je predviden v letu 2026. Do konca leta naj bi bilo tudi znano, kolikšna bodo sofinancerska sredstva Sklada za pravični prehod. Uporabno dovoljenje je izvajalec po pooblastilu investitorja dolžan pridobiti najkasneje do 21. 2. 2027.