Z igro do prvih turističnih korakov

Projekt Turizem in vrtec so zaključil v enoti Urška v Topolšici, kjer so skupaj ustvarili brošuro Topolški kulinarični zakladi.
Naš čas

Otroci v projektu Turizem in vrtec neizmerno uživali

Šoštanj, 30. maja ‒ Vrtec Šoštanj tudi v tem šolskem letu sodeluje v projektu Turizem in vrtec – Z igro do prvih turističnih korakov pod okriljem Turistične zveze Slovenije in Skupnosti vrtcev Slovenije. Letošnja osrednja tema je OKUSNI ZAKLADI ‒ »Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom!« »Kulinarični oziroma gastronomski turizem je ena od sodobnih oblik turizma. Cilj projekta je odkrivanje kulture določene dežele ali destinacije skozi lokalno hrano in pijačo oziroma kuharske tradicije,« pojasni ravnateljica Vrtca Šoštanj, mag. Milena Brusnjak, zadovoljna, ker gre za turistično izkušnjo, ob kateri otroci spoznavajo lokalne pridelovalce hrane, lokalno kuhinjo in gastronomsko kulturno dediščino kraja.

Zakaj so takšni projekti dobrodošli tudi za najmlajše?

»Naloga strokovnih delavk je spodbujati otrokovo radovednost, raziskovanje in učenje skozi igro, ki je prilagojena njihovi starosti in razvojnim značilnostim. V tem projektu so ustvarile izvrstno učno in povezovalno okolje za otroke, dedke, babice, starše, lokalne pridelovalce ter društva. Turizem v vrtcu je tako pomemben del predšolske vzgoje, saj omogoča otrokom vključevanje, sodelovanje in spodbuja razvoj razumevanja sveta ter tradicije na lokalni ravni že v zgodnjem otroštvu,« je prepričana ravnateljica. V torek se je projekt zaključil tudi v vrtcu Mojca v Gaberkah, v sredo pa v vrtcu Urška v Topolšici, kjer so skupaj ustvarili brošuro »Topliški kulinarični zakladi«.