Bogato počitniško dogajanje v Velenju

V Velenju vsako leto številni organizatorji – javni zavodi, društva in zasebniki – pripravijo vrsto počitniških aktivnosti, namenjenih tako mlajšim kot starejšim otrokom. V treh počitniških mesecih se bo v Velenju zvrstilo več kot 20 večdnevnih počitniških sklopov ter preko 50 posameznih počitniških dogodkov, ki bodo poskrbeli za raznoliko paleto počitniških dogajanj, od športnih, kulturnih, umetniških, ustvarjalnih, raziskovalnih, zabavnih … Nekateri večdnevni sklopi so plačljivi, večina posameznih dogodkov pa je brezplačnih.

Spletno spletišče poletnih aktivnosti 2024 najdete na povezavi: https://www.velenje.si/poletne-pocitnice-2024/, brošuro Poletje v Velenju pa najdete na tej povezavi.

Tudi to poletje bosta Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje in Mladinski center Velenje pod okriljem Mestne občine Velenje poskrbela za poletno počitniško varstvo mlajših šolarjev, in sicer vseh devet počitniških tednov. Prijave zbirajo na naslovu www.vilarozle. V Sončnem parku pri vili Rožle bo vsak delovnik med 1. 7. in 30. 8. med 10. in 12. uro potekal tudi Poletni počitniški živ-žav, med 26. in 30. avgustom pa še Počitniški tabor Sončno mesto.

Festival Velenje bo v sklopu Poletnih kulturnih prireditev za najmlajše priredil kar 35 brezplačnih dogodkov različnih umetniških zvrsti. Vse torke v juliju in avgustu bodo v sodelovanju z drugimi zavodi in društvi pred kulturnim domom pripravljali zabavno-ustvarjalni projekt Poletje na travniku, ob sobotah pa zanimive predstave, povezane v sklop Sobotne lutkarije. Vsak četrtek bodo povabili v Galerijo Velenje na umetniško ustvarjanje, v tednu med 15. in 19. julijem pa v galeriji pripravljajo počitniški program, ki bo vsak dan ponudil spoznavanje novih umetniških zvrsti. Med večjimi poletnimi prireditvami Festivala Velenje velja izpostaviti še gibalni dogodek Utrip cirkusa, ki bo na travniku pred galerijo v sodelovanju s Pipoca Academy potekal 31. julija, ter dva zabavna nedeljska dogodka na Visti ob vili Čira-Čara - 7. julija vabijo na Detektivski dan, 11. avgusta pa na Mornarski dan. Tudi to poletje bodo poskrbeli, da bodo Leteče lutke obiskale nekaj zanimivih poletnih prizorišč: letos se bodo ustavile na Cankarjevi ulici, na travniku pri Velenjskem gradu in na Graški gori. V Kinu Velenje pa bodo vsako poletno nedeljo ob 16. uri pripravili počitniški kino program.

Zavod za turizem Šaleške doline in Wunder Beach bar na Visti priredila Skok v poletje z bogatim programom za družine, nato pa bodo ob jezeru vse poletje sledile zabavne nedelje za družine, ki jih bodo prirejali skupaj s tamkajšnjimi lastniki lokalov in društvenih prostorov. Zavod za turizem Šaleške doline bo to poletje štirikrat povabil tudi na posebna doživetja spoznavanja mesta skozi igro in uganke Ali poznaš svoje mesto? (Moderno mesto Velenje, Staro Velenje in skrivnosti stare ledenice, Zgodba potopljenih vasi, S Fano in Jurijem na potep).

V Knjižnici Velenje bo zanimivo vse počitniške srede, ko bodo tam pripravljali Zabavne srede za otroke z različnimi tematikami (Pravljična angleščina, Skrivnosti škrata Bisera, Zeliščni medaljonček, Tačke pomagačke se predstavijo, Igrajmo se skupaj, Naredimo si zeliščni šopek, Poletna pravljična joga, Lega delavnica), pri njih pa bodo v petih terminih potekali tudi tedni robotike, sonca, športa in zabave, imenovani Poletni robo kamp.

Muzej Velenje bo vse poletje vabil na ogled razstav in zbirk na Velenjskem gradu, 27. junija bodo pripravili počitniško dopoldne Fotografija nekoč, 5. julija dogodek Prespimo na gradu, 28. avgusta pa dnevni počitniški tabor Kjer so lomastili mastodonti.

Najmlajši bodo lahko tudi to poletje preživeli športno in rekreativno. Športna zveza Velenje bo v štirih terminih (1.-5. 7., 8.-12. 7., 19.-23. 8. ter 26.-30. 8.) ob jezeru in na stadionu pripravila Poletni športni tabor Zmaga Kuštrina. Na velenjskem bazenu bo v mesecu juliju Plavalni klub Velenje organiziral štiri hitre tečaje intenzivnega plavanja Plavanje je hit (1.-5. 7., 8.-12. 7., 15.-19. 7., 22.-26. 7.). Konjeniški klub vabi na Poletni konjeniški tabor (25.-28. 6., 1.-5. 7., 29. 7.-2. 8., 26.-30. 8.), Društvo modelarjev Modelar v sodelovanju z Gibanjem mladih raziskovalcev za razvoj SAŠA regije ter Zvezo za tehnično kulturo Slovenije pa med 26.-28. 6. ter med 1.-2. 7. na Modelarski tabor, ki se bo odvijal na OŠ Gustava Šiliha v Velenju.

Mladinski center Velenje bo tudi tokrat v Letnem kinu ob Škalskem jezeru pripravil indijansko pustolovščino za otroke Indicamp, ki bo med 1. in 5. julijem. Ljudska univerza Velenje bo med 3. in 26. julijem ter med 12. in 30. avgustom povabila na Počitnikarije v Planet generacij, v treh julijskih terminih med 4. in 11. julijem pa na VIP počitniške aktivnosti v Vzorčno mesto. Pester program z Aktivnimi poletnimi počitnicami, Družinskimi uricami in Digitalno avanturo pa skozi vse poletje prirejajo tudi v Centru za družine Harmoniija – Društvo Novus.

Novosti letošnjega leta bosta Umetniško počitniško varstvo otrok, ki ga bo med 26. in 28. junijem ter 1. in 5. julijem priredila plesna šola M-Dance Velenje, ter Umetniška kolonija v Pekarni idej, ki jo med 26. in 28. junijem ter 19. in 23. avgustom pripravljajo lokalni umetniki Urška Stropnik Šonc, Adna Lainšček in Matevž Urbančnik. Kulturno prosvetno društvo Vinska gora pa 30. 8. in 1. 9. vabi na kulturni tabor pri Lovski koči v Vinski gori.

Otroci Šaleške doline bodo lahko tudi letos počitnice preživeli na taborjenjih v Ribnem in v Savudriji v organizaciji Šaleške zveze tabornikov - RSZ, na zdravstvenih letovanjih na Debelem Rtiču in v Poreču v organizaciji MZPM Velenje, na plesnem letovanju v Piranu, ki ga prireja M-Dance, ter na počitnicah za plesne in športne navdušence na Ranču Berger v Venišah v izvedbi Plesne šole Spin.

Kmalu po zaključku počitnic pa bodo otroci deležni nove zabavne avanture – v Velenje namreč med 7. in 13. septembrom prihaja Pika, ki bo skupaj z organizatorji v središču mesta priredila že 35. Pikin festival.

Vse počitniške programe, ki bodo potekali od konca junija do konca avgusta, je tudi letos zbral in v pregledni tiskovini predstavil Festival Velenje, ki koordinira projekt Poletje v mestu. Celoten počitniški program je predstavljen tudi v spletni obliki in je na ogled na spletni strani www.velenje.si.