Medeni svet Šaleške doline

Medeni svet na Cankarjevi
Naš čas

Ob mednarodnem dnevu čebel se je v mestu cedil med

Velenje, 25. maja – Zavod za turizem Šaleške doline je pripravil posebno kulinarično doživetje, ki je postavilo v ospredje med in medene izdelke. Tina Belina je povedala, da je bil dogodek sladek kot mladost, namenjen pa vsem, ki cenijo med in uživajo v medenih izdelkih, radi preživljajo čas na prostem in uživajo v drugačnih dogodkih.

Obiskovalci so si lahko privoščiti zajtrk s svežo kavo ali kakšno drugo kulinarično dobroto, zaznamovano z medom. Za to sta poskrbela Boštjan Volk, najboljši mladi šef Evrope leta 2023, in lokalno čebelarstvo Čanč s Plešivca. »Glavni junak zgodbe – mladi šef Volk – je pripravil 100 ekskluzivnih sladic z naslovom Medeni objem. Ta nagrajena sladica, ki je lani požela velike uspehe in dosegla prvo mesto na evropskem tekmovanju, temelji na treh enostavnih sestavinah: medu, hruškah in orehih, vse iz lokalnega okolja. Sladico smo postregli na prečudovitih krožnikih Lončarskega centra Bahor, kar je dodalo pridih prefinjenosti,« je poudarila Tina Belina.

Med, medica, penina …

Čebelarstvo Čanč z najdaljšo tradicijo v Šaleški dolini je predstavilo najboljše iz zakladnice čebeljih panjev in obiskovalcem ponudilo večkrat nagrajeno penečo medico, medico ter med in različne medene izdelke.
»Ljudi, ki se ustavijo pri nas, najbolj zanima, ali bodo čebele preživele, in jim to pojasnimo. Letošnja sezona bo boljša kot lanska in upamo, da bo nekaj medu ostalo tudi za nas – čebelarje. Pri nas pa se ukvarjamo tudi z apiterapijo, naredili so že terapevtski stol za relaksacijo in ga namestili v čebelnjak. Čebelji aerosol zelo pozitivno vpliva na pljuča,« se je razgovoril Franc Čanč. Njegovi izdelki so v lokalnem okolju dobro poznani.

… in zvoki violine

Za pijačo in dopoldanski prigrizek (brunch) so poskrbeli v Bistroju Bianca pod taktirko šefa Igorja Stankovića, kjer so ponudili različne jajčne jedi in ocvrta jabolka z medom. Medeno doživetje je z melodijo pospremila akademska glasbenica, violinistka Inga Ulokina, za nostalgično ulično razpoloženje pa je poskrbel lajnar, ki nas je popeljal v preteklost.