Ceno so dvignili za slabih 9 odstotkov

Doma za varstvo odraslih Velenje
Naš čas

Oskrbnine so se zvišale v Domu za varstvo odraslih Velenje in DEOS Centru starejših Zimzelen v Topolšici

Velenje, 21. maja – Tudi Dom za varstvo odraslih Velenje ni izjema in je bil zaradi omenjenih dejavnikov prisiljen prilagoditi cene oskrbnin. Direktorica Violeta Potočnik Krajnc pojasnjuje: »Cene oskrbnine v našem domu so se kot vsako leto v marcu povišale, upoštevajoč valorizacijo in dvig stroškov vseh življenjskih potrebščin. Poudariti je treba, da smo se nedavno preselili v popolnoma novo zgradbo, vendar so se oskrbnine dvignile bistveno manj, kot bi se lahko. Ceno smo dvignili za 8,6 odstotka pri osnovni oskrbi, poleg tega pa stanovalci plačujejo še dodatek za balkon in kopalnico.

To je pri svojcih vzbudilo nekaj negodovanja, vendar je treba razumeti, da je to metodologija, ki je bila objavljena v Uradnem listu, in moramo slediti tem pravilom. Cene potrjuje Ministrstvo za socialno prihodnost, mi jih sami ne moremo poljubno določati.« Direktorica še poudarja, da kljub temu da imajo popolnoma nov objekt, se njihove cene uvrščajo v zlato sredino cen domskega varstva v Sloveniji. »Poznamo dom, ki se ne uvršča med novejše domove, pa je v marcu dvignil ceno oskrbnin za 18 odstotkov.«

Na dobre stvari se ni težko privaditi

»Ko zbiramo vtise stanovalcev, ugotavljamo, da so izjemno zadovoljni z novo infrastrukturo, ki jim je zdaj na voljo. Delovne razmere so tudi za zaposlene bistveno boljše, čeprav nam manjka kadra. Težava so zastareli normativi v zdravstveni negi, kjer že imamo nekaj kadra čez normativ, a si več žal ne moremo privoščiti. Zelo bi si želeli povečati število zaposlenih, zato se trudim opozarjati ministrstvo, da je nujno treba spremeniti kadrovske normative v zdravstveni negi,« opozarja Violeta Potočnik Krajnc in dodaja, da so sprejeli sodobni koncept dela v domu pete generacije.