Cankarjeva ulica bo dobila novo podobo

V sklopu projekta Trajnostna mobilnost občina načrtuje prenovo mestnega središča - Osrednja mestna ulica z več zelenja, urbano opremo, kotički za druženje


Velenje, 27. maja – Območje Cankarjeve ulice, skupaj s Titovim trgom in promenado, predstavlja osrednjo površino mestnega središča Velenja in eno ključnih peš povezav z ostalimi območji mesta. Ob zadnji prenovi Cankarjeve ceste v letih 1993/1994 je bil osnovni izrez s preplastitvijo in tlakovanjem osrednje površine temeljito predrugačen. Po 30 letih se je ponovno ponudila priložnost, da prostor Cankarjeve ceste – od podhoda Pošta do spomenika Onemele puške – obnovimo.
Zato MO Velenje pripravlja idejni projekt celovite prenove javnih površin mestnega središča, ki sledi strategiji trajnostne mobilnosti. Jeseni načrtuje prijavo projekta za pridobitev nepovratnih sredstev evropske kohezijske politike iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Z gradbeno-obrtniškimi deli bi na Cankarjevi ulici začeli predvidoma  leta 2025, zaključili pa v začetku leta 2026.
V skupščinski dvorani je bila v ponedeljek še tretja predstavitev idejne zasnove prenove Cankarjeve ulice, potem ko so jo predstavili že javnim zavodom, trgovcem, gostincem, podjetnikom in stanovalcem ulice. Njihove poglede na idejno zasnovo, predloge, korekcije bodo upoštevali pri nadaljnjem načrtovanju prenove.

To je glavna ulica v mestu

Idejni projekt, ki ga je na osnovi podanih izhodišč in smernic občine pripravila ekipa arhitektov pod vodstvom Matica Lašiča iz družbe EFEKT arhitektura, d. o. o., iz Ljubljane, bo osnova za izdelavo konkretnih izvedbenih rešitev (projektne dokumentacije za izvedbo gradnje).
»To je glavna ulica v mestu, ki osno povezuje Titov trg, vpadnice s prenovljeno promenado, osrednjo stavbo Nova ter v prihodnjih letih urejeno pokrito tržnico. To je javni prostor in tako ga moramo tudi urediti in se v njem obnašati,« je opisal Matic Lašič.
Kaj se bo spremenilo? »V skladu z univerzalno dostopnostjo se bodo rešile težave glede višinskih dostopov v pritlične pasažne prostore oz. lokale, celoten prostor se bo ozelenil še bolj, kot je danes. Seveda bomo poskušali ohraniti obstoječa drevesa in obnoviti že dotrajano vegetacijo. V celoti se prenovijo tlakovane površine, doda se urbana oprema za posedanje, za različne dogodke … Prenovljen bo tudi vhod v podhod Pošta s Cankarjeve ulice, da bo bolje dostopen gibalno oviranim. Primarno je to brezprometna cona, ki je namenjena pešcem, in vsi ostali udeleženci – kolesarji, vozniki skirojev … – se prilagodijo hitrosti pešcev. To bo res prenovljena ulica, na katero bodo ponosni vsi občani in obiskovalci.«
Projekt vključuje tudi gradnjo dodatne javne kolesarske infrastrukture – postavitev štirih novih postaj in pridobitev novih koles (električnih in klasičnih), kar bo spodbudilo več ljudi k uporabi koles kot trajnostnega načina prevoza.

Tržnica bo na prenovo še počakala

V sklop načrtovane prenove Cankarjeve ulice pa še ni zajeta ureditev mestne tržnice. Kot je povedal župan MO Velenje Peter Dermol, se ta zamika v prihodnja leta. »Prenovo mestne tržnice že imamo projektirano in za poseg pridobljeno gradbeno dovoljenje, zatika pa se pri zagotavljanju finančnih sredstev,« je pojasnil.