Vse generacije združile srca in energijo

Organizatorji dvodnevnega medgeneracijskega festivala, 12. po vrsti in z naslovom Odprimo srca zelenim navadam, so lahko z opravljenim zadovoljni.

Ne le, da jim je ustreglo vreme, v petek in soboto so se na številnih delavnicah, glasbenih, družabnih, športnih dogodkih družili in zabavali ljudje vseh generacij. Moči so združili AZ Ljudska univerza Velenje, MO Velenje in drugi javni zavodi ter k dogajanju pritegnili številne organizacije in društva. Vse je hkrati spadalo že v Tedne vseživljenjskega učenja.

V petek so se zvrstile razstave, modna revija, dan odprtih vrat CPU, predavanja, popoldansko dogajanje na Cankarjevi cesti pa je bilo povezano z letošnjim novim dogodkom Petki v mestu. Otroke je zabaval Mare Čare, ustvarjali so na temo zelenega lista. Kdor je ustavil korak, je lahko prisluhnil KUD Lipa in Konovskim harmonikarjem ter kitaristu Franju Juroviču, za konec pa poiskal srečo na tomboli.

V soboto je glasba oživila Titov trg. Začeli in končali so godbeniki – Godba veteranov UNI3 in Pihalni orkester Premogovnika Velenje – vmes pa se je z različnimi plesnimi koreografijami in glasbo predstavilo 13 plesnih skupin in šol, za veliki finale se je več kot 400 plesalcev zavrtelo tako, kot Zemlja pleše. Ob tem so številna društva na stojnicah predstavljala svoje programe.
Lidija Praprotnik, vodja večgeneracijskega centra Planet generacij AZ LU Velenje, je bila zadovoljna. »Krasna energija je bila dva dni, povezali so nas glasba, ples in dobra volja, vse je bilo povezano s tematiko trajnostnega ravnanja in življenja. Splošni namen vsakoletnega festivala pa je predvsem druženje, sobivanje, povezovanje in sodelovanje vseh generacij. Verjamem, da je bilo tako. Ob plesu je imel najmlajši plesalec 4 leta, najstarejši pa krepko čez 80, saj so ob glasbi migali tudi stanovalci Doma za varstvo odraslih,« je povedala.