Velenje v ukrepih za zeleni prehod prednjači

Med drugim je mag.

Velenje, 21. maja – Fakulteta za energetiko Maribor je v svoji enoti v Velenju organizirala 6. mednarodno konferenco EnRe – Energy & Responsibility. Kot so navedli, so jo v času naraščajočih podnebnih izzivov posvetili iskanju poti do podnebne nevtralnosti in trajnostnega zelenega prehoda. Na konferenci so bili med več kot 100 udeleženci strokovnjaki, raziskovalci, politiki in gospodarstveniki, ki so delili svoje izkušnje, raziskave in vizije ter predstavili najnovejše dosežke in strategije za učinkovit prehod na trajnostne rešitve. V predavanjih, razpravah in na okrogli mizi so se osredotočili na razvoj in implementacijo inovacij, ki podpirajo preobrazbo energetskih, industrijskih in življenjskih sistemov, s ciljem ustvarjanja trajnostne prihodnosti z neto ničelnimi emisijami.
V okviru 60 referatov so bili predstavljeni rezultati temeljnih in aplikativnih raziskav številnih uspešnih raziskovalnih in razvojnih projektov na različnih področjih energetike in varstva okolja, ki bodo v prihodnosti prispevali k novim rešitvam in proizvodom prihajajočih generacij.

Stane Merše z Inštituta Jožef Štefan s svojim predavanjem postavil iztočnico za okroglo mizo »Prenova NEPN – Vpliv na večje sisteme daljinskega ogrevanja«, direktor Komunalnega podjetja Velenje mag. Gašper Škarja pa načrte za zeleno preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline, kar je bila iztočnica za okroglo mizo na temo »Preobrazba daljinskega ogrevanja«.

Mlade ta študij zanima

Na novinarski konferenci je dekan Fakultete za energetiko prof. dr. Sebastjan Seme umestil prizadevanja Slovenije med druge države v regiji: »Države imajo svoje specifičnosti in prav na takšnih konferencah lahko izmenjamo mnenja, dobre pa tudi slabše prakse. Nekatere države nekoliko drugače pristopajo k prestrukturiranju, a da bi bila katera država pred Slovenijo, težko rečem. Z gotovostjo pa lahko rečem, da MO Velenje zelo intenzivno dela na tem področju. Je pripravljena na spremembe, kljub temu da je časa do leta 2033 zelo malo. Zelo dobro povezuje tako EU kot ministrstva in lokalno skupnost in išče potrebne sinergije.«

Več o konferenci si preberitev v današnjem Našem času.