Odprta je Štrekna – težko pričakovana kolesarska povezava med Mislinjo in Velenjem

Velenje, 21. maja – Uradno je odprta kolesarska povezava med Mislinjo in Velenjem po zapuščeni trasi nekdanje železniške proge. Slavnostno odprtje kolesarke je zaradi slabega vremena potekalo v predoru Paka 1 na velenjski strani trase, udeležila pa sta se ga Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, župan Mestne občine Velenje Peter Dermol ter podžupan občine Mislinja. Dežju navkljub je program stekel nemoteno, po novi pridobitvi so se zapeljali celo pogumni kolesarji.
Nova kolesarska pot Štrekna je sicer dolga 9,4 kilometra in se začne na Selu v Velenju, poteka skozi sotesko Huda Luknja in pripelje do Gornjega Doliča, kjer se naveže na obstoječo kolesarsko pot. Od tam se naveže še na obstoječo kolesarsko progo, ki pelje do Slovenj Gradca in naprej do Dravograda. V celoti je Štrekna torej dolga 35 kilometrov in primerna predvsem za družinsko kolesarjenje.

Kolesarjenje skozi predore

Projekt gradnje dela Štrekne med Mislinjo in Velenjem je zahteval obnovo treh predorov, Paka 1, Paka 2 in Huda Luknja, ki je dolg več kot 420 metrov. Zgrajeni so bili tudi nov predor Legi kamen v dolžini 105 metrov, štirje novi nadvozi preko glavne ceste, dva nova mostova, dva lesena mostova ter štiri počivališča za kolesarje.
Odsek je stal približno osemnajst milijonov evrov, denar pa je zagotovilo ministrstvo za infrastrukturo skupaj z ministrstvom za okolje, podnebje in energijo iz podnebnega sklada, pomemben delež je prispeval še evropski sklad za regionalni razvoj. Sodelovala je tudi družba Elektro Celje. Zaradi lanskoletnih vremenskih pojavov je bila kolesarska povezava na nekaj mestih huje poškodovana in celo porušena, predvsem zaradi narasle reke Pake. Ta obnova je odprtje kolesarske poti prestavila za nekaj mesecev.
Minister Bojan Kumer je ob tej priložnosti povabil župana MO Velenje na kolesarski izlet po novi povezavi. Ministrica za infrastrukturo pa je imela v načrti kolesarjenje čez traso že ob odprtju, vendar se je zaradi dežja odločila, da se po novi kolesarski poti med Mislinjo in Velenjem zapelje 3. junija na svetovni dan kolesarjenja.