Na teh temeljih so se rojevala zavezništva

Andraž, 11. maja – Ob 80. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 v Andražu nad Polzelo so v tem kraju pripravili spominsko slovesnost, poimenovano Dan slovensko-ameriškega prijateljstva.

Po besedah predsednice Nataše Pirc Musar nas tovrstni dogodki opominjajo na »skupna prizadevanja za boj za svobodo, nesmiselnost pobijanja in trpljenje nedolžnih žrtev«.

Doletele so ga »temne oči«

Ameriški bombnik, ki ga je posadka imenovala Dark Eyes (Temne oči), je strmoglavil 19. marca 1944. Tistega dne je zavezniška vojska nad tovarno Steyr v Avstriji, ki je proizvajala strelivo in vojno opremo za Tretji rajh, poslala 234 bombnikov. Omenjeni bombnik ni poletel do cilja, saj ga je doletela zla usoda »temnih oči«. Nad Celjem ga je zadel pilot nemškega lovca, na tla je poškodovano ogromno letalo zgrmelo na severno-vzhodni strani vznožja Gore Oljke. Osem od desetih članov posadke, stari so bili od 21 do 25 let, je ob zrušenju takoj umrlo. Dva sta preživela ob pomoči prisebnih domačinov. Ti so padle pokopali na pokopališču v Andražu nad Polzelo. Leto po končani vojni so jih prekopali, leta 2014 pa na pokopališču postavili spomenik. Od takrat je postal Andraž središče slovensko-ameriškega prijateljstva.

Nespoštovanje poslanstva Združenih narodov

Na prostoru med cerkvijo in pokopališčem, dobesedno na delu ceste med Velenjem in Polzelo, se je zbralo več sto obiskovalcev dogodka, številni gostje, pripadniki ameriške in Slovenske vojske ter Orkester Slovenske policije, praporščaki vojaških in veteranskih organizacij, ki so se skupaj s kulturniško skupino in visokimi gosti poklonili žrtvam 2. svetovne vojne.
Nataša Pirc Musar in veleposlanica ZDA v Sloveniji Jamie Harpootlian Lindner sta položili venca obeh držav pri vzidanem marmornem obeležju na obzidju pokopališča, kjer so pokopane tudi druge vojne žrtve fašizma in Zveze borcev za vrednote NOB. S posebnim protokolom so pripadniki obeh vojaških skupin izvedli častni prelet dveh bojnih letal SV Pilatus, vojaški vikar SV pa je ob tem opravil molitev in blagoslovil oba venca.

Pirc Musarjeva je v svojem govoru dejala: »Tovrstne zgodovinske dogodke povezujejo zavestne in pogumne odločitve, ki so usmerjene v blaginjo sočloveka, pripravljenost žrtvovati svoje življenje za svobodo ljudi ter ohranitev vrednot civilizacije in zavezanost k sodelovanju, podpori in pomoči. Na teh temeljih so se rojevala, vzpostavljala in nadgrajevala partnerstva, zavezništva in koalicije kot oblike sodelovanja in dogovarjanja med državami in ljudmi.«

Pogum močnejši od bojazni

Veleposlanica Jamie L. Harpootlian se je zahvalila Sloveniji in domačinom, ki skrbijo za pieteto preminulih ameriških sodržavljanov in že desetletje prirejajo srečanja, na smo lahko ponosni vsi. »Prepričanje, da so nas takšna dejanja privedla do močne vezi in zavezništva pri podpiranju demokracije in svobode, je ob teh srečanjih še trdnejše,« je dejala in opozorila na družbene izzive, s katerimi se svet sooča v tem času s srhljivo podobo tistih dogodkov, ki so svet ogrozili in prizadeli že tistega usodnega obdobja in leta 1944. Predstavnik gostitelja, župan občine Polzela Jože Kužnik, je med zaključnim nagovorom dejal, da so bila za vojaške letalce pogum in volja močnejša od bojazni, zato se mu zdi prav, da se jim s srečanjem v prijateljskem vzdušju poklonimo s spominskimi srečanji in dejanji povezovanja, ki krepijo možnost ohranjanja miru in sobivanja.