Samo visoke cene nas premaknejo

Več v jutrišnjem Našem času.

Velenje, 14. maja – Ker želi MO Velenje v sodelovanju z različnimi deležniki poiskati rešitve za učinkovito rabo energije v stanovanjih, so v Domu kulture organizirali forum z naslovom S kakšnimi ukrepi znižati porabo toplote v lastnem domu. Na forumu so sodelovali predstavniki etažnih lastnikov, upravniki, izvajalci delitev toplote, predsedniki krajevnih skupnost in mestnih četrti, svetniki, člani odborov in komisij sveta in direktorji javnih zavodov.
Forum je vodil direktor MO Velenje mag. Iztok Mori, ki je najprej predstavil projekte, ki jih občina vodi oz. jih bo v prihodnjih letih. Med drugim je poudaril, da je eden najpomembnejših prenova sistema daljinskega ogrevanja, a brez sočasne sanacije večstanovanjskih stavb in javnih objektov ne bo mogoče doseči cilja. Ta pa je zmanjšanje porabe toplotne energije in doseganje nižjih stroškov.

Veliko je odvisno od nas samih

Predstavnika Komunalnega podjetja Velenje – direktor mag. Gašper Škarja in sodelavka Mateja Knez – sta predstavila do zdaj zbrane ugotovitve s primerjavo stanovanjskih blokov v Velenju, kjer je poraba toplote največja in kjer manjša, pri čemer gre za posamezna stanovanja znotraj blokov.
Kot je poudaril mag. Škarja, analize kažejo, da je MO Velenje po porabi toplotne energije še vedno najbolj potratna. »V analizi smo dali vse na enak skupni imenovalec – na porabo MWH/m2 in tako si lažje predstavljamo, kaj pomeni energetska sanacija objekta in drugi ukrepi.« Najbolj potratni so nesanirani objekti med drugim na Selu, Špeglovi, Partizanski, Bračičevi, Kidričevi cesti, objekti z nižjo povprečno porabo toplote pa so že sanirani na Žarovi, Jenkovi, Šercerjevi, Koroški cesti, v Šaleku …

Več v jutrišnjem Našem času.