12. medgeneracijski festival

Od 17. do 18. maja bo v Velenju potekal že 12. medgeneracijski festival, letos pod sloganom »Odprimo srca zelenim navadam«. Na različnih lokacijah v mestu se bo odvijal bogat kulturni, izobraževalni in družabni program, ki bo združil srca in povezal vse generacije.

Od 17. do 18. maja bo v Velenju potekal že 12. medgeneracijski festival, letos pod sloganom »Odprimo srca zelenim navadam«. Na različnih lokacijah v mestu se bo odvijal bogat kulturni, izobraževalni in družabni program, ki bo združil srca in povezal vse generacije.

V petek, 17. maja, od 8. do 18. ure vabimo na dan odprtih vrat Centra ponovne uporabe in izposojevalnice stvari »Nucarnice«, kjer bodo obiskovalci lahko pobliže spoznali Center ponovne uporabe in kako v okviru Nucarnice poteka souporaba predmetov za občasno rabo. Ob 10. uri se bodo na modni reviji »Ko oblačila ponovno zaživijo« predstavili stanovalci Doma za varstvo odraslih in dijaki Šolskega centra Velenje. Modna revija bo potekala v Domu za varstvo odraslih Velenje. Obiskovalce ob 11. uri vabimo na voden ogled zanimive gostujoče razstave »Stran pa ne bomo metal´«, na razstavišče Gaudeamus, Fakultete za varstvo okolja.

Petek v mestu bo od 15. do 20. ure na Cankarjevi ulici v znamenju medgeneracijskega druženja in ustvarjanja (predstavile se bodo različne organizacije in društva, obiskovalci bodo uživali v ustvarjanju, igrah na prostem za male in velike, plesu, glasbi in pomladnih koktajlih). Ob 17. uri se bodo obiskovalci lahko naučili skupni medgeneracijski ples »Zemlja pleše«, ki bo osrednja točka sobotnega programa na Titovem trgu. Plesna predstava »Zrejlo je žito« je predstava sodobnega flamenka na slovensko glasbo, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali ob 16. uri v dvorani Doma za varstvo odraslih Velenje. Predstava bo v izvedbi plesne skupine Flame&CO. Zaključni dogodek filmskega natečaja za mlade »Rastemo« organizira Festival Velenje in bo potekal od 17. do 18. ure v veliki dvorani Kina Velenje. Na ogled bo izbor filmov in podelitev nagrad najboljšim. Petkovo dogajanje bomo zaključili z aktualnim predavanjem, ki ga bo izpeljala priznana slovenska ekologinja Urša Zgojznik, »S preprostimi triki do zelenega doma«, s pričetkom ob 18. uri v Vili Bianci v Velenju.

Osrednje festivalsko dogajanje se bo odvijalo v soboto, 18. maja, na Titovem trgu, kjer bodo obiskovalci lahko od 9. ure dalje uživali v glasbi, plesnih ritmih, dogajanju na predstavitvenih stojnicah, v skupnem medgeneracijskem plesu »Zemlja pleše« in druženju. Uvodoma se bo predstavila Godba veteranov Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje. Med 9. in 12. uro si bodo obiskovalci na Titovem trgu lahko ogledali predstavitvene stojnice z zanimivim spremljevalnim programom, ki bo imel letošnje leto poudarek na zelenih in trajnostnih vsebinah. Med drugim bo na stojnicah v tem času potekala »Akcija zbiranja odsluženih oblačil s kotičkom za izmenjavo še uporabnih oblačil«.
V okviru plesnega dogodka »Ulica pleše«, ki ga koordinirata Maša Kolšek in Lucija Boruta, se bo med 9.30 in 11. uro pred Domom kulture Velenje z bogatim plesnim programom in različnimi zvrstmi plesa predstavilo več kot 400 plesalcev iz različnih plesnih skupin in društev. Ob 11. uri bodo lahko obiskovalci skupaj s plesalci iz plesnih skupin in učenci osnovnih šol ob plapolanju več sto pisanih rutic zaplesali skupni medgeneracijski ples »Zemlja pleše«. Ob zaključku festivala bo nastopil Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Dogodek je trajnostno naravnan, zato vas vabimo, da se na dogodek odpravite peš, se pripeljete s kolesom ali z brezplačnim avtobusom Lokalc (Lokalc | velenje.si) ali pa si delite prevoz.

Dogodek poteka v okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2024 in Tednov ljubiteljske kulture 2024.

Festival organizirajo Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje, Mestna občina Velenje, Festival Velenje, Mladinski center Velenje, Andragoško društvo Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Dom za varstvo odraslih Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline in Turistična zveza Velenje.