Babiški poklic naj bo razvojno naravnan, a hkrati še vedno pristen

Danes so babice prepoznane kot strokovnjakinje, ki družinam nudijo dragoceno podporo in svetovanje v obdobju okoli rojstva otroka.

Njihovo delo presega zgolj fizično skrb za mater in novorojenčka, saj se osredotočajo tudi na psihično in čustveno podporo ter pomoč pri prehodu v novo življenjsko obdobje.

Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna organizacija babic sta 5. maj posvetili babiški stroki in babicam. Vodja centra za krepitev zdravja ZD Velenje Dea Hudarin Kovačič, mag. manag., dipl. babica, dipl. m. s. pove, da je letošnji mednarodni dan babic potekal pod sloganom Babice podpirajo zdravo okolje za zdravo življenje. »Babice smo kot izvajalke in zagovornice reproduktivnega zdravja ključne pri oblikovanju zdravstvenega sistema, zagotavljamo okoljsko trajnostne zdravstvene storitve in skrbimo za opolnomočenje žensk, da sprejemajo odločitve v svojo korist, korist svoje družine in našega planeta. Torej babice ob mednarodnem dnevu izpostavljamo svojo podporo zdravemu okolju in si prizadevamo, da naj bo babiški poklic v sodobnem svetu inovativen, napreden, razvojno naravnan, a hkrati še vedno pristen,« odgovarja Hudarin Kovačičeva in dodaja, da so žal ženske, družine in še posebej otroci pogosto prizadeti zaradi posledic onesnaženega okolja in podnebnih sprememb.

Skrb za dobrobit celotne družbe

»Babice lahko in moramo prispevati k varovanju podnebja. Trajnostne babiške prakse dajejo prednost dobremu počutju matere, otroka in družine, hkrati pa zmanjšujejo vpliv na okolje in zagotavljajo bolj zdravo prihodnost naslednjim generacijam.«
Mednarodna konfederacija babic poziva k oblikovanju politik, ki vključujejo babice v načrtovanje podnebnih ukrepov, vlagajo v trajnostne modele babiške obravnave ter sprejemajo ukrepe za zmanjševanje emisij ogljika in zelene tehnologije.
»Babice zagovarjamo spremembe, potrebne za zagotovitev trajnostne prihodnosti za babištvo in naš planet. Torej naš cilj je, da neprekinjena babiška nega postane ključni del zdravstvenih sistemov, ki bo prilagojena tudi podnebnim spremembam,« dodaja vodja Centra za krepitev zdravja ZD Velenje in poudari, da babištvo temelji na znanjih o naravi in okolju, poznavanju človekovega telesa in uporabi vseh čutov. Z njim so povezane specifične kulturne prakse, prenos znanj in solidarna pomoč med ženskami.
»S tem, ko babice skrbimo za matere in novorojenčke, prispevamo k dobrobiti celotne družbe. Slogan babic je letos zdravo okolje za zdravo življenje, kar pomeni, da kakovost okolja vpliva na zdravje ljudi, razlike v okoljskih razmerah pa vodijo do povečevanja neenakosti v zdravju. Zato torej poskrbimo, da bo kakovostno okolje v ospredju skrbi za naš vsakdan. Vzpostavimo čisto in zdravo okolje za izboljšanje zdravja vseh prebivalcev in za zaščito pravic prihodnjih generacij,« sklene.