Včasih so tepli s pestmi, danes z besedami

»Predvsem si ne smemo zatiskati oči in govoriti, da medvrstniškega nasilja v našem okolju ni. Socialna omrežja so vsem dostopna, na njih se prebirajo tudi zelo težke besede, mnogo je negativnih informacij, nanje pišejo tudi starejše osebe, otroci to prebirajo in temu sledijo,« je ob tragičnem dogodku v Šoštanju dejal velenjski župan Peter Dermol.
»Vse to se odraža tudi v vedenju in značilnostih mlajših generacij in se mi zdi, da je predvsem treba, da starejša populacija, vsi mi, s svojim zgledom pripomoremo k negovanju spoštovanja in dostojanstva sočloveka. Na območju MO Velenje sicer nismo bili neposredno seznanjeni s kakršnimi koli oblikami medvrstniškega nasilja, tudi v policijskem poročilu za leto 2023 ni bilo zaznanih takšnih skrbi,« je povedal župan.
V sredo so na kolegiju ravnateljev osnovnih šol o tem odprli razpravo. V MO Velenje tudi sicer temu področju namenjajo veliko pozornost. Deluje lokalna akcijska skupina, ki v okviru Mladinskega centra izvaja programe za ozaveščanje mladih, kako se izogniti medvrstniškemu nasilju. Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje ima veliko programov na to temo, poleg tega policisti Policijske postaje Velenje o tej tematiki izobražujejo mlade v osnovnih šolah in drugih izobraževalnih institucijah.
»V preventivi v MO Velenje zelo veliko delamo, je pa seveda vedno možnost, da ta preventiva še vedno ni dovolj, da se medvrstniško nasilje ne bi dogajalo, zato moramo biti stalno na preži in, v kolikor do tega pride, tudi primerno ukrepati,« še pravi Dermol.

Za preprečevanje smo odgovorni vsi

»Tudi v lokalni skupnosti, kot je naša občina, se zavedamo, da nismo izjema glede pojava medvrstniškega nasilja,« pravi župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar. Zagotovo – dodaja – je prisotno v taki ali drugačni obliki. Najboljši vpogled oziroma zaznavanje teh pojavov imajo zagotovo neposredno vpleteni, otroci in mladostniki, starši in pedagoški delavci. Ostala družba in lokalna skupnost lahko na to le opozarjajo in nudijo podporo za odpravo odklonilnih pojavov. Po njegovem mnenju lahko razloge za to pripisujemo razvoju družbe, krizi vrednot, vplivom socialnih omrežij, medijem in drugim oblikam sodobnega načina življenja, saj ti še kako vplivajo na medsebojne odnose mladine in otrok, katerih posledica so vse oblike medvrstniškega nasilja.
»Prepričan sem, da smo za preprečevanje tega pojava odgovorni vsi. Pomembno je tudi, da to odgovornost sprejemamo. Najbolj seveda v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in družinah. Verjamem, da v našem vrtcu in osnovni šoli izvajajo potrebne ukrepe in aktivnosti za odkrivanje in preprečevanje tega pojava. Vsekakor se bomo o tej pereči problematiki temeljito pogovorili in zastavili še dodatno potrebne aktivnosti. Zavedam se namreč, da je to stalna naloga in da se to dogaja tudi takrat, ko ni medijsko izpostavljeno ali se ne zgodi kak žalosten dogodek,« je glede medvrstniškega nasilja in ukrepov za njegovo preprečevanje še dejal Janko Kopušar.