Teden Rdečega križa

Vsako leto 8. maja zaznamujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ta dan pa predstavlja tudi začetek Tedna Rdečega križa.

»Ohranjamo humanost živo« je slogan letošnjega tedna. Zagotovo se spomnite lanskega »Vse, kar delamo, delamo #izsrca« in še bolj zagotovo se spominjate vseh nevšečnosti, ki so nas doletele lani, ko so bila znova na preizkusu naša temeljna načela in vrednote. Vsi skupaj smo še enkrat več dokazali solidarnost in srčnost ter seveda zvrhano mero humanosti. Da bodo v maju prireditve potekale v vseh treh občinah tudi v Šaleški dolini na več lokacijah, potrdi predsednik Območnega združenja Rdečega križa Velenje (OZRK) Jože Kožar.

»V našem sestavu imamo 24 krajevnih organizacij, krajevnih skupnosti in mestnih četrti, ki aktivno sodelujejo pri številnih projektih in dogodkih za dobrobit naše skupnosti. Nedavno smo v Škalah sodelovali pri predstavitvi dejavnosti Agencije za varnost prometa in temeljnih postopkov oživljanja, kar je izjemno pomembno za prometno varnost in zdravje meščanov. 14. maja smo se na OŠ Karla Destovnika-Kajuha v Šoštanju posvetili otrokom in jim predstavili osnove prve pomoči.  Hkrati si v tem času prizadevamo pomagati najranljivejšim. 14. in 15. maja smo razdelili hrano upravičencem, kar bo olajšalo breme 445 družinam. Razdelili smo 570 paketov, pri čemer smo posebno pozornost namenili večjim družinam, ki so prejele ustrezno število paketov.«
Pomembno je poudariti, da občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki podpirajo te pobude, saj jim trikrat na leto zagotovijo pakete, kar je dobrodošlo, saj omogoča nemoteno delovanje in pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Širjenje zavedanja o zdravju in varnosti

»Humanost je tista nevidna sila, ki nas druži in zaradi katere delamo, kar delamo,« pravi Jože Kožar in poudari, da se bodo 24. maja pridružili otroški olimpijadi pri Ribiškem domu Velenje, kjer bodo otrokom predstavili temeljne postopke oživljanja.
»Prav tako bomo 21. maja v naših prostorih izvajali meritve holesterola, sladkorja in krvnega tlaka, kar je pomembno za preprečevanje bolezni in promocijo zdravja v naši skupnosti. Nadaljevali bomo z aktivnostmi tudi v Velenjki in izvajali meritve zdravstvenih parametrov, kjer se bodo lahko vsi zainteresirani pridružili in poskrbeli za svoje zdravje. Poleg tega se bodo različne aktivnosti odvijale tudi v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih,« razlaga Kožar.

Opravili več kot 10.000 prostovoljnih ur

»Izjemno sem vesel, da lahko prispevam k tej nesebični in dragoceni misiji. Še posebej sem ponosen na našo skupnost, ki je lani pokazala izjemno solidarnost in sočutje v času naravnih nesreč. Morate vedeti, da smo tudi na našem območju doživeli hude poplave, ki so prizadele več kot 300 družin. A v takih trenutkih smo se združili in stopili skupaj kot eno, kar me navdaja z globokim spoštovanjem do naše skupnosti, še posebej v Šaleški dolini. Prostovoljci Rdečega križa so v teh težkih časih opravili izjemno delo. Opravili smo več kot 10.000 prostovoljnih ur ter zbrali sredstva in materialno pomoč v vrednosti več kot 350.000 evrov. Zahvaljujoč tej pomoči smo lahko zagotovili nujno potrebne stvari, ki so bili nepogrešljivi za preživetje prizadetih.
Ponosni smo tudi na podjetja v Šaleški dolini, ki so se izkazala z velikodušnimi prispevki in podporo. Skupaj smo dokazali, da smo močnejši, ko stopimo skupaj in si pomagamo v težkih trenutkih,« poudari Kožar.