Družina – drugačna, a še vedno pomembna

15. maja praznujemo mednarodni dan družine.

Organizacija Združenih narodov je leta 1993 z mednarodnim dnevom družine izrazila javno podporo družini kot temeljni celici družbe in še vedno izpostavlja pomen družine za posameznika in družbo kot celoto. Statistični podatki kažejo, da se mladi odločajo za manjše družine, največkrat le z enim otrokom, število velikih družin pa se zadnja leta drastično manjša.

Po podatkih SURS v Sloveniji živi 587.448 družin. Leta 1981 so 63 % vseh družin predstavljale družine zakoncev z otroki. Tudi v 2021 je bil ta tip družine najpogostejši, a je predstavljal le tretjino vseh družin (34 %). Delež družin zunajzakonskih partnerjev z otroki je v štirih desetletjih narasel z 1 % na 13 %, delež enostarševskih družin pa s 14 % na 23 %.
Po Sloveniji bomo dan družine zaznamovali z različnimi dogodki. Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje vabi to nedeljo, 12. maja, na družinski dan v Sončnem parku, v sredo, 15. maja, pa Muzej Velenje na dan odprtih vrat.

V nedeljo, 19. maja, pa se bo ob 15. uri začelo srečanje družin na Gori Oljki, ki ga organizira stranka NSI. »To je naš tradicionalni dogodek, letos bo že 21. zapored, in ta dan je Gora Oljka rezervirana za družine. Prihajajo iz cele Slovenije in vabimo, da se nam pridružijo ljudje, ki jih povezujejo različne oblike družin,« je napovedala Veronika Juvan iz velenjske podružnice stranke.