20 let aktivnosti za razvoj podeželja

Sredi lanskega decembra je minilo 20 let, odkar sta občina Ljubno in takratna Savinjsko-šaleška območna razvojna agencija (direktorica agencije je bila Jasna Klepec iz Velenja) podpisali Akt o ustanovitvi Zavoda za pospeševanje razvoja podeželja in turizma s sedežem v Fašunovi hiši na Ljubnem.

S tem sta postavili temelj za ustanovitev samostojne pravne osebe na področju izvajanja Podeželskega razvojnega jedra.

Od razvojnega jedra do vodilnega partnerja

»V letu 2004 se je dokončno uredila infrastruktura za delovanje omenjenega razvojnega jedra, kar je omogočilo izvajanje prvih delavnic na področju uresničevanja podjetniških in zaposlitvenih priložnosti, kot so animacijsko-motivacijske delavnice, individualna svetovanja, delavnice za obdelavo lesa, računalniško usposabljanje za e-poslovanje, delavnice za peko kruha in potic ter za predelavo sadja. Vzpostavljena je bila e-trgovina S podeželja, « pojasnjuje Ivica Orešnik, direktorica zavoda od leta 2017. Povedala je še, da se je zavod leta 2006 preimenoval v Savinjo, zavod za razvoj podeželja in turizma, z ustanovitvijo dveh razvojnih društev območja dve leti kasneje pa je pridobil status Upravljavca dveh Lokalno akcijskih skupin na območju SAŠA regije. Leta 2015 je »doživel« še eno statusno spremembo: z ustanovitvijo lokalne akcijske skupine Zgornje Savinjske in Šaleške doline je pridobil status vodilnega partnerja Las obeh omenjenih dolin. Status ohranja vse do danes.

V ospredju delovanja Zavoda so, po besedah Orešnikove, skrb za nemoteno objavo javnih pozivov Las-a in prevzem vse potrebne administracijo v zvezi z njegovim delom. Še vedno izvaja aktivnosti podeželskega razvojnega jedra (v okviru tega je bil zavod med drugim aktiven partner pri vzpostavitvi kmečke tržnice v Velenju, pri aktivnostih s področja turizma), a postaja vse bolj projektno usmerjen. Pomaga pri prijavi različnih pravnih subjektov na razpise iz Programa razvoja podeželja, skrbi za aktivnosti v Fašunovi hiši na Ljubnem (kulinarična usposabljanja v učni kuhinji, razstava vezenin, vodenje obiskovalcev…). S svojimi aktivnostmi skupaj z nosilci projektov prispeva k razvoju podeželja.

Med najboljšimi v državi

Las Zgornje Savinjske in Šaleške doline sodi med več kot 30 tovrstnimi skupinami v državi med najboljše. V programskem obdobju 2007–2013 je bilo na območju SAŠA regije v okviru takratnega pristopa Leader izvedenih 70 projektov in zanje pridobljenih več kot 1,5 milijonov evrov sredstev sofinanciranja, v programskem obdobju 2014–2023 pa v okviru programa Leader 32 projektov in 12 projektov sodelovanja med Las-i in zanje pridobljenih dobrih 3 milijone sofinancerskega denarja.
Ivica Orešnik je še dejala, da je konec prejšnjega leta izšla brošura Las, v kateri so predstavili vse rezultate in aktivnosti izvedenih projektov, že kmalu pa bodo začeli z novimi razpisi Las in nato z izvedbo novih projektov.