Obračunavanje električne energije po novem

V novem letu nas je pričakal tudi nov način obračunavanja omrežnine, ki so ga pripravili na Agenciji za energijo.

Kot pravijo na Agenciji Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) predvideva, da bo zaradi zelenega prehoda potrebno v distribucijska omrežja vložiti dve miljardi evrov. Pri tem želijo poudariti, da morajo pri tem bremenu sodelovati vsi akterji, tako Agencija, kot elektropoperaterji, nenazadnje pa odjemalci. Prav temu sledi prenova obračuna omrežnine. Nove tarife za uporabo omrežja bodo namreč z večjim časovnim razlikovanjem, močnejšimi cenovnimi signali in postopnim uvajanjem dodatnega zaračunavanja presežne moči odjemalce spodbudile k učinkovitejši rabi omrežja oziroma prilagajanju svojega odjema.

Ključne novost je uvedba novih časovnih blokov

Tarife omrežnine za obračunsko moč in energijo se bodo razlikovale glede na posamezen časovni blok. Ob največji obremenjenosti omrežja bo tarifa najvišja, ko bo najmanj obremenjeno pa najnižja. Na takšen način želijo na Agenciji za energijo odjemalce spodbuditi, da prilagodijo odjem in vplivajo na trenutne in prihodnje stroške za uporabo omrežij.

Dogovorjena in presežno obračunska moč

Po sedanji ureditvi je bila moč odvisna od načina priključitve na omrežje (enofazni ali trifazni) ter nazivne jakosti omejevalca toka, zato odjemalec ni mogel vplivati na višino omrežnine za moč. To se bo spremenilo, saj bo dogovorjeno obračunsko moč vnaprej določil elektrooperater na podlagi odjemalčeve dejanskega porabe oziroma povprečje treh konic odjema električne energije v posameznem časovnem bloku v zadnji višji sezoni.  Odjemalec se bo lahko odločil za nižjo dogovorjeno moč od predlagane in plačal omrežnino za nižjo moč. Hkrati bo distribucijski operater ugotavljal ali dosežena moč presega dogovorjeno. Če bo prišlo do preseganja, bo plačal za vsak 15-minutni presežek dodaten znesek, določen po aktualni tarifni postavki za moč za časovni blok, v katerem je prekoračitev nastala ob upoštevanju uporabniške skupine in faktorja utežitve. moči.”

Večja tudi stroškovna obremenitev tarifnih postavk za moč

  • Zaradi stroškov povezanih z zmogljivostjo omrežja in končno obremenitvijo, ki dajeta signal za morebitno ojačanje omrežja, se bodo ti v večji meri pokrivali s tarifno postavko za moč.
  • Kaj to pomeni za navadnega gospodinjskega odjemalca?
  • Bo strošek elektrike za gospodinjstvo po novem večji?
  • Se glavnina gospodinjskih opravil pomika v nočni čas?
  • Zaradi napačne izbire termina vklopa naprave ne bomo kaznovani z višjo položnico.
  • Kako naj se odločimo glede dviga ali znižanja moči?

Vse to in še več v novi številki tednika Naš čas (št. 1, ki je izšla 5. januarja).