Velenje nosilec naziva evropski zeleni list

V 2024 je Velenje nosilec naziva evropski zeleni list, ki ga je lani podelila evropska komisija za izjemne dosežke na področju varstva okolja.

Mesto si prizadeva za bolj zeleno prihodnost in spremembe v trajnostno naravnane navade prebivalcev. Lani so že sodelovali z javnimi zavodi, institucijami in posamezniki ter organizirali delavnice za izboljšanje delovanja lokalne uprave v smeri trajnosti.

Dne 14. februarja bodo na Titovem trgu ob 17. uri pripravili velik otvoritveni koncert s pevko Nino Pušlar, dopoldan pa novinarsko konferenco z odkritjem spominske table. Naslednji dan, 15. februarja, bo potekala mednarodna konferenca o urejanju zelenih površin v urbanem okolju v Domu kulture Velenje, sledila pa bo otvoritvena slovesnost ob 18. uri.

Mestna občina Velenje spodbuja trajnostno delovanje in izvedbo projektov prek novih meril v razpisih. Uvajajo smernice za organizacijo trajnostnih prireditev in izvajajo ukrepe trajnostne mobilnosti, kot so varovane kolesarnice. Načrtujejo ustanovitev Knjižnice stvari v Centru ponovne uporabe, posodobitev katastra dreves in načrt upravljanja z mestno drevnino.

Javni zavodi in institucije bodo v okviru evropskega zelenega lista izvedli številne dogodke ter prilagodili že obstoječe tradicionalne prireditve trajnostnim temam. Pripravljajo tudi razstave za ozaveščanje o trajnostnem ravnanju. Glavni cilji vključujejo dvig okoljske ozaveščenosti, poudarjanje pomena varovanja okolja in narave, uvajanje trajnih praks ter spodbujanje trajnostnega ravnanja prebivalcev in obiskovalcev.

Novi slogan mesta je “mi spreminjamo, mi premikamo, mi rastemo” (we change, we move, we grow).