Naj bodo zgodbe prostoživečih muc zgodbe s srečnim koncem

»Sezona mladičev je mimo, tiste smo pobrali, kolikor so jih ljudje kje odložili, bo pa težava po novem letu.

Če muce niso sterilizirane oz. kastrirane, se bodo začele pariti, in tiste, ki so v stanovanjih, se bodo drle in hotele na prosto. Ljudje jih enostavno spustijo ven,« pravi Zdenka Kumer, predsednica Društva za pomoč živalim Velenje Smrčki, ki je v Knjižnici Velenje pripravilo dobrodelni bazar za pomoč živalim.

Njihovo glavno poslanstvo je pomoč prostoživečim živalim, predvsem mucam, tistim, ki jih neodgovorni lastniki vržejo na ulico. To so v bistvu socializirane muce, pa naj gre za mladičke ali odrasle muce, ki so v fazi gonitve. Takim mucam pomagajo s hranjenjem, obenem pa jim iščejo dom, pri čemer novim lastnikom pomagajo z veterinarsko oskrbo (sterilizacija/kastracija, zdravljenje).

»Z umikom zavrženih muc z ulic zmanjšamo možnost nekontroliranega razmnoževanja. Za našo dejavnost potrebujemo denarna sredstva, pridobivamo jih s članarino in donacijami, porabimo pa za veterinarsko oskrbo. Poleg tega je pomembna hrana za muce, to kupujemo iz lastnih žepov in z donacijami. Izvajamo tudi predavanja otrokom z namenom ozaveščanja o odgovornem in humanem odnosu do vseh živali. Na MO Velenje smo dali pobudo za akcijo sterilizacije/kastracije lastniških muc, s čimer bi zmanjšali število odloženih oz. zavrženih muc v urbano okolje. Naša vizija je doseči spremembo zakonodaje za muce, ki bi zagotavljala sledljivost lastništva muc in ozaveščanje ljudi o pomembnosti sterilizacij in kastracij njihovih muc,« dejavnost društva predstavi Zdenka Kumer.

Mala kepica se rada crklja

»V mnoge družine mladi muc pride kot darilo otrokom, saj so mladički simpatični, radi se crkljajo, ampak samo do štirih ali petih mesecev, potem postanejo pa razposajeni, muce plezajo po zavesah, grizejo sobne rože, praskajo domači kavč, kopljejo po zemlji z rožami ali na vrtu. Potem niso več krasne in jih izpustijo. Mačk se tudi ne da tako lahko socializirati in učiti kot pse,« pravi Zdenka.
So pa tudi drugačne vrste ljudje. Pokličejo na društvo, da pri svoji hiši že nekaj dni opažajo potikanje muce. »Prosimo jih, če jo lahko obdržijo toliko časa, da objavimo poziv lastniku. Ta se v večini primerov ne odzove, ljudje, ki so muco našli, pa se v 90 odstotkih v tem času že navežejo nanjo in jo obdržijo.«

Brez denarja ne gre

Društvo je avgusta ostalo povsem brez denarja, poplačali so dolgove. »Do zdaj smo imeli zelo lep odnos z MO Velenje, zdaj pa se je nekaj zalomilo, ne vem, kaj … Celo druge občine so imele več razumevanja za nas kot naši lokalni ljudje. Letos se tudi pozna, da je bilo veliko dobrodelnih akcij za pomoč ljudem po poplavah in potem pač zmanjka denarja, da bi dali še za živali,« finančno stanje v društvu povzame predsednica.
Tako računajo predvsem na pomoč ljudi, ki lahko kupijo hrano za mačke in donirajo na transakcijski račun, objavljen na društvenem profilu FB. »Telemachovi naročniki lahko nakažejo denar po SMS-u na 1919 z geslom smrcki5 ali smrcki10, donacije v hrani zbiramo v Sparu in trgovini za male živali Mr. Pet,« prosi Zdenka Kumer.

Ocenjuje, da je delo društva učinkovito, saj je prostoživečih muc v MO Velenje dosti manj, kot jih je bilo pred tremi leti. »Znajo pa imeti težave v eni od primestnih krajevnih skupnosti, kjer imajo ogromno mačk in niso poskrbeli za sterilizacije in muc tudi ne hranijo tako, kot bi bilo treba.«
Zdenka Kumer si v novem letu želi, da bi bil manjši naval zapuščenih muc, da bi bilo veliko zgodb prostoživečih živali in domačih ljubljenčkov s srečnim koncem, da bi ljudje prišli do zavedanja, da so to živa bitja s čustvi, ki nam nenazadnje lepšajo dni.