70 bogatih let lokalnega časopisa

»Tednik Naš čas je letos stopil v jubilejno, 70. leto.

Z vsako novo številko se zavemo, da čas teče z izjemno hitrostjo, a tednik, ki ga držite v rokah, ostaja zvest sopotnik našega vsakdana. V letošnjem jubilejnem letu ne morem mimo dejstva, kako pomemben je bil in ostaja za našo skupnost. Ni le vir informacij, je okno v svet lokalnega dogajanja, nosilec zgodovine in pričevalec sprememb. Poroča o dogodkih, novostih in izzivih, ki neposredno vplivajo na lokalno skupnost. Prinaša informacije o aktualnem dogajanju na lokalnem političnem in gospodarskem parketu, o odprtjih novih podjetij, poslovnih projektih in trgu dela ter pomembno prispeva k ekonomski ozaveščenosti. To so informacije, ki jih nacionalni mediji morda ne zajamejo, saj so mnogo bolj osredotočeni na globalne zgodbe,« je v uvodniku letošnje 50. številke Našega časa zapisala Maja Oderlap, odgovorna urednica.

Šaleški rudar – Prvi šaleški časopis

O tem, kakšna je bila zgodovina lokalnega časopisa Šaleške doline, je zbral podatke Damijan Kljajič iz Muzeja Velenje. Kot piše, so začetki prvega šaleškega lokalnega časopisa v Velenjskem rudarju, katerega prva številka kot glasila sindikata Rudnika lignita Velenje (RLV) je izšla 1. januarja 1953. Prvi urednik je bil Zdenko Furlan. Časopis je izhajal enkrat mesečno, konec leta 1957 začasno prenehal izhajati, 30. aprila 1960 so ga ponovno obudili, iz svojega imena pa je izpustil pridevnik »velenjski« in se je odtlej imenoval Rudar. Še vedno je bil glasilo »delovnega kolektiva rudnika Velenje«, čeprav je vseskozi pisal tudi o dogajanju po vsej Šaleški dolini. Časopis je izhajal občasno, od svoje pete številke dalje, maja 1961, pa enkrat mesečno v različnem obsegu.

Rodil se je Naš čas

17. aprila 1965 je izšla zadnja številka Rudarja, glasila delovnega kolektiva RLV. V njenem uvodniku so zapisali: »Izvršni odbor občinskega odbora Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL) Velenje je na zadnji seji ustanovil lastno glasilo, ki bo izhajalo vsakih štirinajst dni. Časopis se bo imenoval Šaleški rudar.«

Predsednik občinskega odbora SZDL Franc Pristovšek je v uvodniku zapisal tudi: »Današnja številka je izšla sicer še pod staro obliko Rudarja, ki je kot glasilo rudniškega kolektiva že ustvaril pravo tradicijo domačega krajevnega tiska, saj je s svojo vsebino posegal pogosto in obširno tudi v problematiko izven podjetja, zlasti Velenja. Lotevamo se nedvomno odgovorne in pomembne naloge. Od mnogih činiteljev bo odvisno, ali bo z novim glasilom res zadovoljeno željam občanov, izraženim na zborih občanov, da bi imeli v občini svoj časopis.«

1. maja 1965 je izšla prva številka Šaleškega rudarja. Njegov ustanovitelj je bil Izvršni odbor SZDL Velenje, časopis je izhajal vsakih 14 dni. Za glavnega in odgovornega urednika je bil imenovan Ljuban Naraks. Leta 1972 so se v uredništvu Šaleškega rudarja odločili, da spremenijo ime in skupaj z bralci so izbrali ime Naš čas. S četrto številko 16. marca 1973 je časopis iz štirinajstdnevnika postal tednik.

Naš čas je tako prerasel v časopis, ki je seveda pokrival širše področje in se je dotikal tudi vprašanj in vsebin, ki so bile veliko bolj obsežne in raznolike, kot so bile nekdaj vsebine, zastopane v glasilu RLV. Naš čas je tako zrasel iz korenin lokalnega medija, ustanovljenega pred 70 leti, letos pa praznuje tudi 50 let izhajanja kot tednik Naš čas.