70 let tednika Naš čas

Včeraj je na Titovem trgu v Velenju potekala prireditev ob 70-letnici izhajanja tednika Naš čas.

Veliko praznovanje se je začelo z otroškim programom Pike Flike, nadaljevalo s kulturnim dogodkom v katerem smo razglasili Naj osebnost Šaleške doline za leto 2023, zaključilo pa s torto, plesom in zabavo, kot se za pravo praznovanje spodobi.

Zgodba lokalnega časopisa se je začela v takratnem Rudniku Lignita Velenje

Začetki prvega šaleškega lokalnega časopisa Naš čas so v Velenjskem rudarju, katerega prva številka je izšla kot glasilo sindikata Rudnika lignita Velenje (RLV). 17. aprila 1965 je izšla zadnja številka Rudarja, 1. maja istega leta, prva številka Šaleškega rudarja. Leta 1972 pa so se v takratnem uredništvu Šaleškega rudarja odločili, ime potrebuje širino, zato so ga v sodelovanju z bralci preimenovali v Naš čas. S četrto številko 16. marca 1973 je časopis iz štirinajstdnevnika postal tednik, kot ga beremo tudi danes.

Brez bralcev ni časopisa

Maja Oderlap, odgovorna urednica Našega časa je v strnila nekaj misli in zahval o preteklem in aktualnem delovanju: »V letošnjem jubilejnem letu ne morem mimo dejstva, kako pomemben je bil in ostaja za našo skupnost. Naš čas ni le vir informacij, je svetilnik lokalnega dogajanja v katerem poročamo o dogodkih, novostih in izzivih, ki neposredno vplivajo na našo lokalno skupnost. V njem se radi spoznamo in prepoznamo tudi sokrajana, ki je morda pomembno prispeval k skupnosti.
Naš tednik razkriva usode posameznikov, pomaga ohranjati lokalno identiteto, nas opominja na zgodovino, na naše tradicije, posebnosti in dosežke, navdušuje s kulturnimi uspehi posameznikov in organizacij, ob enem pa tudi opozarja na premnoge stiske vsakdana. S svojo vsebino povezuje generacije in krepi občutek pripadnosti. Ob jubileju bi se želela iskreno zahvaliti vsem, ki so in ste v preteklosti Naš čas ustvarjali.
Hvala tudi lokalni skupnosti, vsem županom, zavodom, podjetjem, ki vidijo pomembnost pojavljanja v lokalnem časopisu. Dobri dve leti je ekipa, ki Naš čas vsak teden ustvarja, nekoliko spremenjena, pomlajena. Ob tej priložnosti hvala vsem mojim sedanjim sodelavcem, ki so tudi danes na delu, med vami in beležijo utrinke, ki jih boste lahko prebrali v prihodnji številki. Naš čas danes ustvarja majhna, a izjemno srčna in povezana ekipa, ki ji je mar, da prave informacije pridejo med vas.
Posebna zahvala pa gre predvsem vam, spoštovani bralci. Hvala, ker berete Naš čas ter tudi druge časopise, saj so ključni za ohranjanje duha skupnosti in našega skupnega potenciala za rast in blaginjo. Brez vas dragi bralci, ni časopisa. V našem hitrem tempu življenja, kjer nas informacije bombardirajo z vseh strani, se včasih vrtimo v globalnem vrtincu svetovnih dogodkov in novic, pozabljajmo pa na dragocenost tistega, kar je neposredno pred nami – lokalni časopisi, naš Naš čas.
Z velikim veseljem in odgovornostjo, ga vsak teden ustvarjamo za vas. Danes seveda obstaja veliko možnosti, kako priti do informacij. Na hitro. A gotovo se strinjamo, da ni lepšega, kot v miru prelistati, prebrati časopis. K aktualni številki smo tokrat priložili zgodovinsko prvo številko samostojnega Našega časa iz leta 1973. Izšel je na osmih straneh. Vredno jo je prebrati, včasih se namreč zdi, da so takrat aktualne teme, še vedno aktualne. Zgodbe na papirju imajo svojo težo in ostanejo. Naj bo tako tudi v bodoče.«
Na prireditvi, ki jo je povezoval Andrej Hofer smo razglasili tudi Naj osebnost Šaleške doline za leto 2023. Vsak mesec smo v uredništvu izbrali tri kandidate, ki so s svojimi dejanji prispevali k višji kvaliteti življenja v našem okolju. Izmed vseh mesečnih zmagovalcev sta laskavi naslov dobila dolgoletna, izjemna čebelarja Anica in Franc Čanč iz Plešivca pri Velenju.
Praznovanja seveda ni brez slastne torte, ki je bila namenjena vsem obiskovalcem. Slavnostno sta jo razrezala nekdanji dolgoletni urednik Boris Zakošek in Maja Oderlap. V kulturnem programu so zapeli fantje Kvarteta Pušeljc, za zabavo in ples pa so poskrbeli člani Ansambla Šepet.
Hvala vsem, ki ste praznovali z nami.