Povezovanje, sodelovanje, zaupanje

Dneva enotnosti in samostojnosti v občini Šmartno ob Paki ne zaznamujejo samo s proslavo, ampak na ta dan tamkajšnje konjerejsko društvo pripravi tudi blagoslov konj.

Letošnji je bil 26. po vrsti, z njim pa so zaznamovali tudi 25-letnico delovanja društva.

V Martinovi vasi pri železniški progi v središču Šmartna ob Paki je na god sv. Štefana – zavetnika konj šmarški župnik Ivan Napret (obred blagoslova opravlja že 26 let) blagoslovil 24 konj. Najmlajši so bili navdušeni nad poniji, odrasli so občudovali haflingerje in tudi lipicance. Predsednik društva Cvetko Jordan je v nagovoru številnim zbranim povedal, da so za jubilej načrtovali pripravo odmevnejše prireditve – furmanski praznik, a jim je avgustovska naravna nesreča to preprečila. Zahvalil se je pobudnikom ustanovitve društva (Stane Magrič, Drago Meh, Martin Ramšak, kasneje sta se jim pridružila še Alojz Gruden in Jože Aristovnik) za njihova prizadevanja v skrbi za vzrejo konj in povezovanje njihovih lastnikov ter za obuditev običajev v zvezi s plemenitimi živalmi. Pozval je udeležence dogodka, naj jim tudi pri nadaljnjem delu stojijo ob strani in jim pomagajo po svojih močeh.

Zbrane je nagovorila tudi podžupanja občine Šmartno ob Paki Marjanca Rogel Peršič. »Povezovanje ljubiteljev konj, ohranjanje tradicije, navad, povezanih z njo, je treba spoštovati in negovati. Prav tako je treba upoštevati vrednote, kot sta strpnost in sodelovanje. To je očitno društvu doslej dobro uspevalo in verjamemo, da mu bo tudi v prihodnje,« je med drugim dejala Rogel Peršičeva ter se zahvalila članom društva za njihov prispevek k pestrosti dogajanja v lokalni skupnosti.

Dogodku so tudi tokrat dodali svojo noto člani domačega moškega pevskega zbora Franca Klančnika, ki so prav tako že 25 let nepogrešljivi na omenjeni prireditvi. Vsi skupaj so se ob koncu pridružili refrenu Ivana Napreta: Konje imamo radi, radi, radi…