50 do 100 evrov za 50 sekund veselja

Zakorakali smo globoko v veseli december, smo tik pred božičnimi in novoletnimi prazniki, ki jih že leta spremlja tudi pirotehnika v takšni ali drugačni obliki.

Veselje ob detonacijah raket in petard v naseljih občasno spominja na bojišče. Mnogi to odobravajo in dojemajo kot način veseljačenja, drugi tovrstnemu početju ostro nasprotujejo. Za vas smo preverili več vidikov uporabe pirotehnike.

Delovanje pirotehnike

Pirotehnične naprave delujejo na podlagi kontroliranih kemičnih reakcij, ki sproščajo energijo v obliki toplote, svetlobe, plamenov in zvoka. Nemalokrat se pri pirotehniki, ki ni ustrezno izdelana, kontrolirano okolje spremeni v nekontrolirano. Različne sestavine, kot so kovinski praški, oksidanti, barvila in druge snovi, so združene v posebnih formulacijah, da ustvarijo želene učinke. Vse te sestavine v trenutku delovanja sproščajo in onesnažujejo ozračje.

Pirotehnika kot del običajev in tradicije

Pirotehnika ima svoje korenine na Kitajskem že v 9. stoletju za namene praznovanja praznikov in obredov. V Evropo je pirotehnika prišla v 13. stoletju in se uporabljala predvsem na dvorih, kraljevih porokah in kronanjih. V 20. stoletju je pirotehnika prišla v industrijo za množično proizvodnjo, uporabljati pa se je pričela tudi v vojaške namene. V civilni rabi so se prijeli predvsem ognjemeti in ostale pirotehnične naprave, ki so postale sestavni del praznovanj.
Uporaba pirotehnike pri praznovanjih ima torej korenine v tradiciji, estetskem užitku, simboliki in ustvarjanju spektakularnih doživetij. Barvite eksplozije, iskre in svetlobni vzorci prispevajo k estetskemu doživetju praznovanja. Ognjemeti so atraktivni za ljudi vseh starosti in dodajajo dodatno dimenzijo zabave na prazničnih prireditvah. Seveda ne smemo pozabiti na del pirotehnike, ki nima estetskega učinka, temveč oglušujoč pok. Gre za tako imenovane petarde, katerih uporaba je še posebej priljubljena med mladimi.

Policija opozarja

Policist Aleksander Levpušček, vodja okoliša Velenje center, opozarja, da lahko pirotehnične izdelke kupujejo samo polnoletne osebe v za to namenjenih trgovinah. Pirotehnična sredstva je dovoljeno uporabljati od 26. decembra do 2. januarja. Izven tega datumskega okvirja pirotehnike ni dovoljeno uporabljati. Policisti skupaj z inšpekcijskimi službami budno spremljajo prodajo pirotehnike, še posebej nelegalni način na sejmih in šolah.
Splošna uporaba pirotehnike je v trendu padanja, pri znanih uporabnikih in kršiteljih pa je celo v porastu. Kot najbolj znanega primera v zvezi s pirotehniko se naš sogovornik spomni iz Šmartnega ob Paki, ko je občan sam izdeloval pirotehnična sredstva ter jih nelegalno prodajal. »Iz tega naslova je bilo ugotovljeno, da je zaradi napake pri delovanju teh izdelkov ena oseba izgubila tri prste na roki, druga pa je končala s telesnimi poškodbami opečenih dlani.«
Na koncu svetuje, da če je res treba, naj uporabniki pirotehnike kupijo preverjene izdelke v legalnih trgovinah. Odsvetuje rakete in izdelke z močnejšim efektom eksplozije, saj uporabniki urbanih središč to po večini uporabljajo na balkonih in prihaja tako do požarov kot do poškodovanih vozil na parkiriščih.

Pirotehnika in požari

Z vidika požarne varnosti je pogled na uporabo pirotehnike predstavil poveljnik poklicnih gasilcev Velenje Jaka Lešnik. »Pri pirotehniki gre za eksplozivna sredstva, ki so tudi vnetljiva, zato predstavljajo visoko tveganje za nastanek požara«. Svetuje previdno uporabo tistim, ki se uporabi pirotehnike ne morejo upreti. Pirotehnika naj bo ustrezno certificirana, naj je uporabniki ne predelujejo sami, predvsem pa naj pirotehnike ne uporabljajo v strnjenih naseljih, stanovanjskih stavbah ali območjih, kjer bi lahko prišlo do požara.

Poškodbe ob nepravilni in tvegani uporabi

Liljana Keita, dr. med., spec. urgentne medicine v ZD Velenje, vodja reševalne službe Velenje, pravi, da so najpogostejše poškodbe pri uporabi pirotehnike poškodbe rok, oči in opekline ter poškodbe vseh drugih organskih sistemov. Pri poškodovanih izstopa starostna skupina med enajstim in osemnajstim letom. Zdravnici urgentne medicine v spominu ostaja poškodba fanta, ki je zaradi eksplozije pirotehničnega sredstva ostal brez obeh dlani. »Predvsem se spomnim prošenj staršev naj rešijo roke njihovemu sinu, žal pa smo že takoj vedeli, da je zaradi obsežnosti poškodbe to nemogoče. Takšne stvari pretresejo tudi nas, zdravstvene delavce. Žal gre v takšnih primerih za poškodbe hujše narave v kombinaciji z odtrganinami, opeklinami, raztrganinami in zlomi. Povem lahko, da gre v teh primerih za zelo boleče poškodbe z dolgoročnimi posledicami, običajno pride do amputacije udov, izgube motorike ali poškodovanja živčevja. Po tej fazi pa nastopijo še večje psihične težave«.
Kot pravi sama, vsem odsvetuje uporabo pirotehničnih izdelkov, posebej želi izpostaviti nevarnost doma narejenih pirotehničnih sredstev, kjer je verjetnost poškodbe verjetnejša, prav tako pa so poškodbe bistveno hujše.

Živali in pokanje

Nikakor pa ne smemo pozabiti na najranljivejše, ki našega veseljačenja z glasnimi poki ne razumejo najbolje. Uporaba pirotehnike lahko močno vpliva na živali, tako divje kot domače. Živali imajo izrazito razvite čute, zato lahko glasni zvoki, svetlobni bliski in druge posledice pirotehnike povzročijo stres, strah in tesnobo. Nekatere živali so na to še posebej občutljive, to velja zlasti za domače živali, kot so psi, mačke, konji in ptice, na poke in bliske pa niso imune niti tiste, ki živijo v divjini. Živali se odzovejo na hrup pirotehnike z begom ali skrivanjem. To lahko privede do nesreč, poškodb in izgube živali. Na tem mestu velja tudi opozorilo lastnikom živali, naj v najbolj kritičnih dneh predvsem za silvestrovo, živalim zagotovijo varen in miren prostor.

Dejstva o pirotehniki

Ob vsem pokanju, ki naredi efekt dolg nekaj sekund, ni zanemarljiva tudi cena. Za eno od povprečnih pirotehničnih baterij na trgu, ki vsebuje 41 raket in 50 sekund užitka, je v povprečju treba odšteti od 50 do 100 evrov. Kljub izraziti podražitvi življenjskih stroškov, pa pri posameznikih ni zaznati varčevalnih ukrepov v zvezi s pirotehniko. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da starši kupujejo pirotehnična sredstva, ki jih v uporabo predajo otrokom ali skupaj z njimi ob priložnosti pirotehniko uporabijo.
Bistveno cenejše od ognjemetov so petarde, ki jih posamezniki kupujejo tudi na črnem trgu. Vendar tovrstni nakup predstavlja izjemno visoko tveganje, da naprava ne bo delovala pravilno.

Alternative pirotehniki

Živimo v času, ko lahko namesto pirotehnike uporabimo tudi alternativne oblike svetlobnih učinkov. Ena od njih je tako imenovani »laser-show«, ki je v tujini precej pogost. Gre za projiciranje efektov s pomočjo luči in laserjev, ki lahko nadomestijo tradicionalne ognjemete. Tovrstna oblika za stranski učinek nima poka, prav tako ne onesnažuje ozračja. Namesto dimnih bomb se lahko uporabijo stroji za umetno meglo in mehurčke. V tujini poznajo tudi digitalne ognjemete, ki lahko simulirajo učinke pravega ognjemeta, tako vizualno kot zvočno, vendar so varnejši in okolju prijaznejši.
Torej pirotehnika da ali ne? Odločitev je vaša. Če se le da, pirotehniko prepustite izkušenim strokovnjakom, vsekakor pa pred uporabo upoštevajte vse varnostne napotke in pomislite na stiske otrok, starejših, živali in vseh, ki jim oglušujoči poki predstavljajo strah in stres. Morda pa se lahko ob letošnjih praznikih veselimo tudi na drugačen način?