Koliko in kako bomo za zdravstvo plačevali po novem?

Z zadnjim dnem preteklega leta se je spremenil trideset let trajajoč sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in dobili smo nov sistem obveznega zdravstvenega prispevka.

Trenutno je vprašanj bistveno več kot odgovorov, a pristojni mirijo, da se z uvedbo tega prispevka za večino zavarovancev ne bo spremenilo nič, predvsem ne na slabše. Drugačnega mnenja so nasprotniki nove ureditve, ki se sprašujejo, kakšen primanjkljaj bi lahko imela država ob uvedbi obveznega prispevka. Spet tretji trdijo, da s tem prispevkom ni rešen poglavitni problem solidarnosti, ko premožnejši plačujejo več, tisti z manj prihodki pa manj. Kakorkoli že, dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima precej dolgo brado in je bilo večkrat na dnevnem redu za ukinjanje, odneslo je kar nekaj zdravstvenih ministrov, sokrivo pa je bilo celo za padec vlade Marjana Šarca.

Zgodovina dopolnilnega zavarovanja

Uvedeno je bilo leta 1993 zaradi potrebe po dodatnem denarju v zdravstvu. Ob uvedbi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je ta prispevek pobiral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Leta 1999 so za ta namen ustanovili Vzajemno zdravstveno zavarovalnico, ki je ta prispevek pobirala namesto Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Zaradi vzpostavitve konkurence sta pričeli dopolnilno zavarovanje tržiti še zavarovalnica Triglav in takratna Adriatic Slovenica.

Številni poskusi ukinitve

Prvi poizkus likvidacije dopolnilnega zavarovanja je bil v obdobju ministra Dušana Kebra leta 2000, ko je v svoji beli knjigi označil dopolnilno zavarovanje kot prisilno in predlagal njegovo ukinitev. Njegov naslednik Andrej Bračun ni bil enakega mnenja, so pa ukinitev dopolnilnega zavarovanja imeli na dnevnem redu minister Dorjan Marušič, Tomaž Gantar, Alenka Trop Skaza, Milojka Kolar Celarc, Aleš Šabeder, z njegovo likvidacijo pa je uspel Danijel Baešič Loredan.

Uvedba obveznega zdravstvenega prispevka

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je torej zgodovina. Kaj pa nam prinaša obvezni zdravstveni prispevek? Od pristojnih smo pridobili nekaj odgovorov, ki se najpogosteje pojavljajo v zvezi z novim prispevkom. Po besedah ZZZS ga bo plačevalo približno 1.646.000 zavezancev. Kaj se nam torej obeta?

Ali moramo na zavarovalnici prekiniti veljavno polico?

Zavarovalne police, ki so jih zavarovanci sklenili pri eni od zavarovalnic, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, avtomatsko prenehajo veljati 31. 12. 2023. V zvezi s prekinitvijo polic zavarovancem ni treba narediti ničesar. Zadnja premija dopolnilnega zavarovanja, ki jo je treba plačati, je premija za december 2023.

Kakšna bo višina cene obveznega zdravstvenega prispevka?

Za obdobje od vključno meseca januarja 2024 do vključno februarja 2025 znaša obvezni zdravstveni prispevek 35 EUR mesečno. Obvezni zdravstveni prispevek se uskladi enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji v preteklem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

Kdo bo pristojen za pobiranje novega prispevka?

Novi zdravstveni prispevek bo skoraj vsem zavarovancem pobirala oziroma odtegovala Finančna uprava (Furs), vse zbrano pa bo nakazano ZZZS-ju. Za vse zaposlene bo novi zdravstveni prispevek obračunal, odtegnil in plačal že njegov glavni delodajalec – prvič pri izplačilu plače za januar 2024, ki bo ustrezni obrazec predložil Furs-u najpozneje na dan izplačila plače.

Bo možno nov prispevek odpisati ali plačevati po obrokih?

Žal ne, obveznega zdravstvenega prispevka ne bo mogoče odpisati, odložiti ali plačati po obrokih. Zavarovane osebe so zavezane k plačevanju prispevka, kot je določeno v zakonu, pri čemer prenos obveznosti plačila obveznega zdravstvenega prispevka na drugo fizično ali pravno osebo ni mogoč.

Kaj se zgodi, če prispevek ni plačan?

Samostojnim zavezancem in po njih zavarovanim družinskim članom – zakoncem ali staršem – se v primeru dolga iz naslova prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje zadržijo pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.  V praksi to pomeni, da bodo tisti zavarovanci upravičeni le do nujnih storitev, za nenujne storitve pa bo izvajalec izdal račun, ki ga bo moral pacient plačati sam.

Komu obveznega zdravstvenega prispevka ne bo treba plačevati?

Plačilu obveznega zdravstvenega prispevka so zavezane vse zavarovane osebe. Obstajajo pa, tako kot so do sedaj, izjeme oziroma kategorije, ki se jim bo obvezni prispevek kril iz Proračuna RS (vojni invalidi, vojni veterani in žrtve vojnega nasilja), ne glede na to, po kateri zavarovalni podlagi so sicer zavarovani:

  • osebe, ki jim je priznana pravica do kritja obveznega zdravstvenega prispevka na podlagi 29. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev;
  • begunci;
  • otroci do 18. leta starosti, ki niso zavarovani kot družinski člani;
  • osebe na obveznem psihiatričnem zdravljenju;
  • prejemniki nadomestila po zakonu o socialnem vključevanju invalidov;
  • uživalci priznavalnin po predpisih o udeležencih vojn;
  • obsojenci, priporniki in mladoletniki v prevzgojnem domu;
  • starši, ki so upravičenci do plačila prispevkov, ko eden od staršev zapusti trg dela zaradi nege in varstva štirih ali več otrok;
  • poklicni rejniki;
Kaj pa, če ne želiš imeti obveznega zdravstvenega zavarovanja in ne obveznega zdravstvenega prispevka?

Obvezno zdravstveno zavarovanje je v Republiki Sloveniji zakonska obveznost. Če izpolnjujete zakonsko določene pogoje za vključitev v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja in v tem sistemu niste vključeni, vas bo ZZZS vključil po uradni dolžnosti.

Pri sedanji zavarovalnici zaradi osebnih okoliščin nimamo poravnanih dveh mesečnih obrokov. Ali to vpliva na zavarovanje po 1. 1. 2024?

Neplačilo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovalnici, pri kateri imate oz. ste imeli sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ne bo imelo vpliva na obvezno zdravstveno zavarovanje po 1. 1. 2024 in koriščenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Kljub temu velja opozorilo, da bo zavarovalnica, ponudnica dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, imela pravico prisilno izterjati dolgovane neplačane premije.

Kako bo v prihodnje z obveznostjo in plačevanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v primeru partnerja, ki je brez prihodkov, ni prijavljen na zavodu in ne prejema nadomestila ter je zato zavarovan kot družinski član – zakonec ?

Obvezni zdravstveni prispevek (OZP) bodo morale od 1. 1. 2024 plačevati tudi osebe, ki so v obvezno zdravstveno zavarovanje vključene kot družinski člani – zakonci. Za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja jim bo ZZZS posredoval plačilni nalog (UPN). Bo pa ZZZS v začetku januarja 2024 vse, ki izpolnjujejo pogoje za plačilo OZP, pred obračunavanjem predhodno ustrezno obvestil.

Kako bodo novi prispevek plačevali upokojenci?

Za upokojence bo prispevek obračunal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ter ga odtegnil od mesečne pokojnine in nakazal finančni upravi. Prvič bo to odvedeno pri obračunu pokojnine za januar 2024.

Višina prispevka v prihodnje neznanka

Nova oblika prispevka za zdravstvo je torej obvezna in ne več prostovoljna, zato je pričakovati, da se bo za zdravstvo zbralo več denarja. Zaradi naraščanja stroškov, daljšanja življenjske dobe, zdravstvene inflacije in na podlagi zadnjih izračunov Zavoda za zdravstveno zavarovanje pa nov prispevek tudi ni imun na vsakoletno povečevanje. V letošnjem letu bo primanjkljaj iz tega naslova pokril državni proračun, že v prihodnjem letu si lahko obetamo usklajevanje in dvig obveznega zdravstvenega prispevka, kot smo bili tega že navajeni pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju.