Pripravljenost zimske službe v Velenju

Ob vsakoletnem sneženju že pregovorno slišimo, da je zimske službe sredi zime presenetil sneg.

Mnogi so prepričani, da morajo biti ceste splužene ves čas. Še več, intervencije in pluženje naj bi se pričele že ob prvih snežinkah. Za odgovore na te dileme smo povprašali Namestnika vodje urada za komunalne dejavnosti na Mestni občini Velenje, Gašperja Koprivnikarja, ki jeo povedal več o izvajanju zimske službe pri nas.

Pravilnik o izvajanju zimske službe, ki je v veljavi od leta 2016 pravi, da za občinske ceste skrbijo koncesionarji, s katerimi občine sklepajo pogodbe.

»Že vrsto let sta na našem območju za zimsko vzdrževanje zadolžena dva koncesionarja in sicer Andrejc d.o.o., ki je zadolžen za čiščenje javnih površin in podjetje PUP Velenje d.o.o., ki izvaja pluženje občinskih javnih cest.«

Zanimalo nas je tudi, kdaj koncesionarji pričnejo z izvajanjem zimske službe?

»Koncesionarja s pripravami pričneta v mesecu oktobru, in sicer, s postavljanjem snežnih kolov in nabavljanjem posipnih materialov.

Kako sta na izvajanje zimske službe koncesionarja pripravljena? Ali ju lahko sneg preseneti?

»Zimska sezona se prične 15. novembra in traja do 15. marca, v tem času pa koncesionarja zagotavljata, da sta na zimske razmere dobro pripravljena.«

Z osemnajstimi plužnimi vozili in trinajstimi posipnimi vozili koncesionarji skrbijo za očiščene ceste med sneženjem. Kdaj pa morajo koncesionarji pričeti s pluženjem?

Pravilnik o izvajanju zimske službe pravi, da je prevoznost občinskih cest zagotovljena, če višina snega ne presega 15 centimetrov, promet pa je možen z uporabo zimske opreme. To z drugimi besedami pomeni, da je treba občinske ceste plužiti šele, ko na njih zapade 15 centimetrov snega, če je po njih še mogoče voziti z zimsko opremo. No, praksa je pogosto drugačna. Večina zimskih služb s pluženjem namreč začenja že bistveno prej, po navadi ko zapade sedem ali več centimetrov snega.

Zima nam ne prinaša samo nevšečnosti v obliki snega na cestah pač pa tudi druge nevšečne vremenske pojave. Eden takšnih je poledica, ki se pojavi običajno ob nizkih nočnih temperaturah. Da lahko zjutraj varno pridemo v šolo, na delovna mesta in ostalih opravkih za to poskrbi zimska služba. Kakšne pa so še naloge zimske službe?

»Zimska služba obsega sklop več dejavnosti in opravil, ki so potrebna za normalen in varen potek prometa v zimskih razmerah. Med te dejavnosti spada tudi pripravljenost dežurne službe in delovnih skupin, vzdrževanje zimske opreme, zagotavljanje posipnega materiala, preventivno posipanje proti poledici in posipanje ob poledici in pa nenazadnje pluženje snega, po potrebi pa tudi odvažanje snega.«

Pri tem velja omeniti še, da Pravilnik o izvajanju zimske službe določa, da je za čiščenje občinskih cest zadolžena občina, za javne poti pa posamezne krajevne skupnosti. Določa tudi, da za čiščenje in vzdrževanje dovoznih poti do posameznih stanovanjskih objektov poskrbijo občani sami.