Zima je tu, z njo pa prehlad, viroza in gripa

V zimskih mesecih se znova srečujemo z izzivom, ki postavlja marsikaterega starša pred dilemo in skrb – viroze pri otrocih.

Pediatrinja ZD Velenje Tjaša Trupej, dr. med., spec. pediatrije, potrdi, da v zadnjih tednih v otroških ambulantah že opažajo povečan obisk zaradi respiratornih okužb s prehladnimi znaki, kot so nahod, kašelj in povišana telesna temperatura. »Večina teh obolenj je virusnega izvora, vendar a so lahko kljub temu zelo obremenjujoča za najmlajše. V takih primerih zdravniki priporočamo simptomatsko zdravljenje, ki vključuje zniževanje telesne temperature z antipiretiki. Redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino je prav tako priporočljivo, kašelj je pogost, zato priporočamo redno vlaženje. Starše pa opozarjamo na znake povečanega dihalnega dela, ki zahtevajo pregled v ambulanti.«

Kritična temperatura pri otrocih presega 38 stopinj

Tjaša Trupej pojasnjuje, da govorimo o vročini takrat, ko je temperatura nad 37,5 stopinj Celzija. »Čeprav je vročina obrambni mehanizem telesa, ki se sproži kot odziv na okužbo, temperatura do 38,5 stopinj Celzija načeloma otroka ne ogroža in je ni treba zniževati. Pri višjih temperaturah, še posebej pri majhnih otrocih, je smiselno zniževanje temperature z vidika preprečevanja dehidracije. V primeru, da temperatura preseže 38,5 stopinj Celzija, svetujemo zniževanje s pomočjo antipiretikov. Starši naj opazujejo otrokovo stanje in se odločajo za zniževanje temperature glede na otrokovo splošno počutje.« Pomembno je, da starši ne pošiljajo bolnih otrok v vrtec, saj lahko to prispeva k širjenju okužb. V primeru povišane telesne temperature naj otroci ostanejo doma vsaj dan ali dva po normalizaciji temperature.

Kdaj poklicati zdravnika

Tjaša Trupej deli nekaj dragocenih smernic: Če otrok kljub virozi dobro sodeluje, je dobre volje, redno pije in lula ter vročina ne vztraja več kot 3 do 4 dni, se lahko zdravi doma. Priporoča uporabo antipiretikov za zniževanje temperature. Če pa vročina vztraja več kot 3 do 4 dni, če antipiretiki ne učinkujejo ali če gre za zelo majhnega otroka, mlajšega od 3 mesecev, naj se starši obrnejo na svojega zdravnika.
Prav tako je pomembno, da starši opazujejo znake povečanega dihalnega dela, kot so pospešeno dihanje, dihanje s trebuščkom, ugrezanje jamice na vratu. »Nujen pa je obisk zdravnika, če opazite, da so pleničke suhe, otrok ne lula, je zelo izrazito zaspan, joka brez solz in ima suh jeziček. Ti znaki lahko kažejo na hujše težave, ki zahtevajo takojšnjo medicinsko pozornost.«
Starši so včasih preveč zaskrbljeni. »V primeru dvomov ali zaskrbljenosti je vedno priporočljivo poklicati ambulanto, da bo medicinsko osebje podalo potrebne smernice. Starši so v večini primerov dobro seznanjeni z navodili, a včasih je potrebno strokovno mnenje za dodatno zagotovilo.« Če zdravnik ni dosegljiv, je priporočljivo poiskati pomoč pri drugem zdravniku v predšolskem ali šolskem dispanzerju. Razporedi in kontaktne informacije so javno objavljeni na spletni strani ZD Velenje, kar olajša staršem iskanje pomoči v primeru, ko otrok potrebuje zdravstveno oskrbo. V primeru nujnih stanj, ki ne dopuščajo odlašanja, je na mestu obisk dežurne ambulante.