Pozna 90 različnih koktajlov

Anže Šmid na svetovnih prvenstvih barmanov ni novinec in z zadnjega v Rimu se je vrnil z bronasto medaljo. Pri tem pa ne gre le za mešanje pijač. Šmid je o tekmovanju povedal: »Vsako leto je bolj zahtevno. Včasih je bilo tako, da si v bistvu samo zmešal posamezen koktajl, zdaj pa najprej zmešaš svoj koktajl, in če se uvrstiš naprej, te čakajo še trije testi. Prvi je senzorični, ko moraš okušati z vohom, drugi je zgodovina barmanstva in tretji test poznavanja vseh klasičnih koktajlov. Teh je 90! Za nalogo dobiš pet vrst, ki jih moraš zmešati v približno 7 minutah,« razloži nepoznavalcem Anže.
Je pa tudi nepoznavalcem jasno, da moraš za to imeti veliko znanja, a tudi karizme, pravi Anže. »Ne sme te biti strah nastopati na odru, svojo vlogo moraš odigrati profesionalno.« Anže pravi, da znanje na tem področju pridobiva vse življenje. »Sam se učim po internetu, veliko mi je dala šola, zdaj znanje nadgrajujem s prakso v službi,« našteva. A skrivnost dobrega koktajla je, da je narejen z ljubeznijo, in za Anžeta je najboljši koktajl tisti, ki ima ravnotežje med kislim in sladkim, morda malo grenkim okusom. Takšen je njegov zmagovalni Cheri Cheri Lady …

Ledino je orala Anica Oblak

Na Šoli za storitvene dejavnosti ŠCV so se ob čestitkah Anžetu Šmidu za njegov dosežek na svetovnem prvenstvu zahvalili tudi Anici Oblak za začetke barmanstva v Velenju in njene dragocene nasvete. Kako je torej Anica začela svojo barmansko pot?
»Začela sem pred 52 leti. Takrat ni bilo takšnega izbora pijač kot danes, a z idejami, domiselnostjo in spoznavanjem kulture pitja smo začeli pripravljati te napitke. Tudi zato, da se ni pil samo alkohol, ampak smo pripravili ‘drink’, ki je lahko bil dober«,« odgovarja Anica. Tako je začela v gostinski šoli, kjer so se že učili tudi o mešanju pijač, nato pa so bile volja, želja, ideja v tvoji glavi, pravi … In tako še vedno dela.
Povabili so jo k sodelovanju, ko je s tem programom začela Šola za storitvene dejavnosti. »Začetki so bili skromni, a sva s prejšnjo ravnateljico Matejo Klemenčič veliko in dobro sodelovali. Dobrodošla sem bila z nasveti, kako mešamo pijače, katere, kako jih postrežemo, sprejeli pa so tudi pravila IBE – svetovne organizacije barmanstva. Z dobrimi mentorji in v sodelovanju z Društvom barmanov Slovenije so začeli sodelovati na tekmovanjih,« pravi Anica, pobudnica te ideje. Prepričana je, da gre za vse krasne rezultate, ki jih dosegajo tako nekdanji kot sedanji dijaki, zahvala mentorjem.
Anica Oblak je bila v mešanju koktajlov svetovna prvakinja dvakrat, nekajkrat tudi Aleš Ogrin, pa Mitja Acman. »Imamo pa skoraj večji ugled v tujini kot doma,« še pravi Anica. A so jo vendarle prepoznali in jo letos na Gostinsko-turističnem zboru v Novi Gorici nagradili s priznanjem. Sicer pa vseskozi sodeluje v ocenjevalnih komisijah, tudi pri kuhanju kave, baristih in barmanih, včasih je ocenjevala tudi postrežbo. »Vesela sem, da so v šoli poslušali moj nasvet, naj gredo na tekmovanja. Ponosna sem na njihove rezultate, ker so v njih tudi moje korenine,« je sklenila.