Zdaj se bodo lahko kmalu vrnili v šolo in vrtec

Na podružnični OŠ Nazarje in vrtcu v Šmartnem ob Dreti so pripravili svečanost ob obisku posebnih gostov, ki so učence in učitelje razvseselili z donatorskim bonom v vrednosti 141 tisoč evrov. Za tolikšno denarno pomoč so se odločili pri avstrijski firmi A1 in so tako pomagali sosednji, prijateljski državi.
Slovenska podružnica družbe A1 Slovenija, d. d., se je s tem izkazala kot pomembna humanitarna institucija, ki je del svojih namenskih sredstev preusmerila v pomoč po hudih poplavah, ki so poleti prizadele Zgornjo Savinjsko in Zadrečko dolino. Poplavni val na povodju Drete je zalil velik del doline od Gornjega Grada do sotočja s Savinjo v Nazarjah. V Šmartnem ob Dreti je popolnoma poplavilo vse spodnje prostore osnovne šole, telovadnico in pred slabima dvema letoma povsem prenovljeni vrtec.

Začelo se je vračati upanje

Občina Nazarje se je znašla v nezavidljivem položaju, saj je bilo pod vodo tudi celotno središče Nazarij, nastala pa je kar 93-milijonska škoda. Župan Občine Nazarje Matej Pečovnik je na slovesnosti le na kratko predstavil že znane težave, ki so prizadele celotno območje občine in povzročile mnoge travme, ter velikansko škodo. Dejal je, da je nekaj dni in tednov po povzročeni vodni ujmi in prizadetosti občanov začela prihajati številčna pomoč ljudi, tudi v materialni obliki in denarju. Nepričakovano velik vložek, ki ga namenja družba A1, pa je na veliko zadovoljstvo prebivalcev občine in še posebej Šmartna ob Dreti rešitev ene osnovnih velikih težav, v katerih se je znašla poplavljena dolina zaradi obeh rek, Savinje in Drete, ter pritokov.
Ob predaji darilnega bona se je v imenu donatorjev družbe A1 Slovenija odzval izvršni direktor Lovro Peterlin s spremljevalci. »Skupaj z vodstvom firme A1 in slovenske podružnice smo po hudih poplavah v delu Slovenije premišljeno spremenili namero o dosedanjem načinu sodelovanja in doniranja namenskih sredstev. Del ustvarjenih sredstev tako tokrat namenjamo v pomoč poplavljenim krajem v Sloveniji. Ob nastopu učencev smo dobili potrditev, da je pomoč prišla na pravi naslov, da bodo učno osebje, učenci ter varovanci vrtca čim prej spet v svojih prostorih in učilnicah na varnem in toplem. Na to smo ponosni in na takšnih odnosih gradimo zaupanje naših poslovnih partnerjev mednarodne družbe A1.«