Sanacija plazov v Velikem Vrhu

Šmartno ob Paki – Občina Šmartno ob Paki je že v času interventnih ukrepov po avgustovskih poplavah poskrbela za nekaj nujnih sanacij. Med drugim so sanirali dva večja plazova, in sicer za ponovno vzpostavitev prevoznosti lokalne ceste v vaški skupnosti Skorno ter most čez Pako do naselja v vaški skupnosti Gavce-Veliki Vrh.
»V tem trenutku potekajo aktivnosti pri sanaciji dveh plazov v Velikem Vrhu: eden od plazov je poškodoval vodovodno infrastrukturo in cesto, drugi pa cesto in vode, ki prebivalcem zagotavljajo oskrbo z električno energijo in telekomunikacijami ter odvodnjavanje,« je pojasnila direktorica šmarške občinske uprave Mojca Ževart.
Vrednost del presega 250 tisoč evrov. Občina jih bo črpala iz predplačila za obnovo po poplavah, ki ga je za sanacijski program prejela od države. Župan Janko Kopušar se za sodelovanje pri obnovi zahvaljuje vsem lastnikom zemljišč, ki s potrebnimi soglasji omogočajo sanacijo. »Glede na to, da bo treba v okviru obnove v naslednjih mesecih opraviti res veliko zahtevnega dela, sanacij ne bo mogoče izvesti tam, kjer lokalna skupnost od lastnikov zemljišč ne bo dobila vseh soglasij. Ker je plazov in poškodovane javne infrastrukture več, kot jih bo mogoče urediti z razpoložljivimi sredstvi, bodo prej prišli na vrsto za obnovo tisti, za katere bo pot do ustrezne in celovite potrebne dokumentacije hitrejša,« še poudarja Kopušar.