Sankcije za tiste, ki ne upoštevajo predpisov

V naslednjih letih MO Velenje načrtuje postavitev 35 sodobnih podzemnih zbiralnic, ki bodo del celovitega sistema zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov.

Cilj projekta ni le izboljšanje urejenosti okolja, temveč tudi sprostitev javnih površin za različne namene. Estetski vidik podzemnih zbiralnic je opazen, saj odpadki niso vidni na površini, kar prispeva k celostni podobi mestnih jeder. Shranjevanje odpadkov pod zemljo pri stalnih temperaturah preprečuje neprijetne vonjave in zmanjšuje onesnaževanje okolja. Kljub mnogim prednostim pa se pojavljajo tudi težave, na katere opozarja Vodja tehnološke priprave dela pri PUP Saubermacher Alenka Centrih Ocepek.

Zadnje odprtje podzemne zbiralnice je bilo v Občini Šoštanj pri novi garažni hiši. Naslednja nova zbiralnica bo odprta med Šaleško in Rudarsko cesto v Velenju. Alenka Centrih Ocepek ocenjuje, da je prostorsko zelo dobro umeščena in so jo ljudje lepo sprejeli. »Želim pa poudariti, da pogosto opazimo veliko napak pri oddaji odpadkov. Pomembno je uporabljati manjše vreče, predvsem tiste s prostornino do 40 litrov. To velja še posebej za mešane komunalne in biološke odpadke. Večje vreče lahko povzročijo težave, saj se lahko zataknejo v bobnu, kar vodi do puščanja odpadkov ob zbiralnicah.«

Pravnim osebam omogočajo ob registraciji brezplačno oddajo kartonske embalaže v Zbirni center Velenje, vendar opažajo, da še vedno raje izberejo najlažjo pot – najbližjo zbiralnico. »Kartonska embalaža se tako kopiči ob zbiralnicah ali je tlačena v zabojnik, kar vsekakor ni naš namen. Prihaja namreč do napačnih percepcij glede zasedenosti zabojnika. Nekateri menijo, da je zabojnik že dovolj poln, zato ne poskušajo oddati papirja. V drugih primerih pa se srečujejo s težavo, ko nekateri ljudje, namesto da bi večje kartone raztrgali, kar bi bilo pravilno, preprosto pohodijo karton in ga vržejo v podzemni zabojnik. Posledica tega je, da se zabojnik razpre, kar onemogoča vnos naslednjega kartona ali papirja ter povzroča težave pri praznjenju in vzdrževanju zbiralnic,« pojasni sogovornica. Njihove ekipe se trudijo obvladovati situacijo in redno dvakrat dnevno obiskujejo vse zbiralnice.

»Ob soočanju s problematiko nedovoljenega odlaganja kartonske embalaže smo se odločili ukrepati odločno. Po sestanku z inšpektorjem smo takoj pristopili k preverbi pravnih oseb, ki sodelujejo pri tem neodgovornem ravnanju. Zbrali, temeljito pregledali in analizirali bomo, kakšne zabojnike uporabljajo in kako so prijavljeni. Nadaljevali bomo s preverbo, ali uporabljajo Zbirni center Velenje, nato pa jim bomo poslali uradno obvestilo o nepravilnostih. Če bo treba, bomo prisiljeni izreči sankcije in globe v skladu z zakonodajo.«