V ospredju projekti sodelovanja

V začetku tega meseca se je članom v organih LAS-a Zgornje Savinjske in Šaleške doline iztekel mandat.

Na 15. skupščini v začetku decembra, ki so jo združili z ogledom dobrih praks Istre, so izvolili nove. Na mestu predsednika je Franja Naraločnika (za nov mandat ni kandidiral) zamenjal župan Občine Gornji Grad Anton Špeh, za podpredsednika pa so izvolili župana Občine Šmartno ob Paki Janka Kopušarja.

Ivica Orešnik, direktorica Zavoda Savinja, vodilnega partnerja omenjenega Las-a, je povedala, da so na tokratni skupščini izvedli le volitve, več o delovanju v minulem obdobju in načrtih za prihodnje leto pa se bodo pogovarjali na naslednji skupščini. Verjame, da bo 98 članov Las-a iz 10 občin regije Saša z opravljenim delom v programskem obdobje 2014–2023, ki se zaključuje, zadovoljni.

Dosegli so namreč vse zastavljene cilje in kazalnike, zapisane v strategiji lokalnega razvoja Las-a. Med najpomembnejšimi doseženimi cilji je omenila: 11 novih delovnih mest, 24 novih povezav (mrež), 8 izhodov v zaposlitev, 62 novo nastalih programov, 5.233 vključenih oseb v projekte, 57 produktov in 5 inovativnih mrež.
»V izvedbi je samo še en projekt iz sklopa razpisov ter štirje projekti sodelovanja med Las-i. To so EKO gajbico, prosim!, Ko zadišijo zeli …, Iz drobnice in Manj je več. Za vse izvedene projekte razen enega že imamo odobrena sredstva. Konec leta bomo izdali brošuro, v kateri bomo na kratko vse projekte opisali in finančno ovrednotili,« je pojasnila Orešnikova.

3 razvojni cilji, 6 ukrepov, 12 kazalnikov

Odločbo o potrditvi Las-a za novo programsko obdobje pričakujejo do konca tega leta. Nadejajo se, da bodo na osnovi slednje še letos lahko objavili prvi javni razpis za izvajanje projektov. Tudi tokrat lahko zanje pridobijo sofinancerski denar iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
»Ustanovljen je tudi Las za ribiški sklad, ki pa je skupen za celotno savinjsko statistično regijo. Vodilni partner slednjega je Razvojna agencija Savinja iz Žalca. Za novo programsko obdobje, ki se izteče konec leta 2027, je na voljo nekaj več kot 2,7 milijona evrov sofinanciranih sredstev, od tega dobrih 1,1 milijona evrov za sofinanciranje projektov iz EKSRP sklada, več kot 941 tisoč iz ESRR sklada, 90 tisoč evrov za projekte sodelovanja, za delovanje in vodenje Las-a pa 54.800 evrov.«
Po besedah Ivice Orešnik bo v izvedbi še projekt upravičenca Center Rinka in Občine Luče z naslovom Vzpostavitev športno-rekreacijske infrastrukture in turističnega programa za aktiven in kakovosten jutri, katerega izvedbo so zaradi posledic avgustovskih poplav zamaknili. Iz istega razloga bodo izvajali še štiri projekte sodelovanja. »Če bodo člani Las-a Zgornje Savinjske in Šaleške doline izrazili idejo o pripravi skupnega projekta za celotno območje, se bomo lotili tudi tega.«
Za novo obdobje so si zastavili 3 razvojne cilje (krepitev odpornosti in povečanje konkurenčnosti podeželja, prilagajanje podnebnim spremembam in varstvo okolja in narave ter višja kakovost življenja na podeželju), 6 ukrepov in 12 kazalnikov.