Z inovativnostjo in strastjo obogatili gastronomsko sceno

Letos je v Splitu potekalo že 9. mednarodno tekmovanje in festival natakarjev, baristov, barmanov in restavracij Grand Gourmet.

Pod mentorstvom Simone Pompe in Marijane Novak so dijakinje Šole za storitvene dejavnosti ŠCV Anja Gjerkeš, Karin Štravs, Valentina Štrigl in Saša Miklavžina s svojim strokovnim znanjem ponovno dokazale, da sodijo v gastronomski vrh.

Slovenija je letos prvič tekmovala v kategoriji »sinhronizirana strežba«, kar je bil za tekmovalke in mentorici dodaten izziv. Kljub vsemu so Anja, Karin in Valentina s trdim delom, večmesečnimi pripravami ter z zgodbo o Piki Nogavički, ki je del tradicionalnega velenjskega festivala, navdušile ocenjevalno ekipo. Dosegle so najvišje število točk in si prislužile zlate kolajne, pokal ter naziv absolutnih prvakinj. Dijakinja Saša Miklavžina pa je ponovno, kot že lani, blestela v kategoriji »barista junior« ter osvojila pokal, naziv absolutne prvakinje in tri zlate medalje z najvišjim številom točk v treh različnih kategorijah.

Sinhrona strežba in Pika

V petek, 8. decembra, so na šoli pripravili sprejem za dijakinje ter za dva nekdanja zelo uspešna dijaka – novega mladega evropskega chefa Boštjana Volka in tretjega na nedavnem svetovnem prvenstvu barmanov Anžeta Šmida. Povabili so tudi številne goste, ki so spoznali sinhronizirano strežbo, v nadaljevanju pa ob odlični kavi in koktajlu pokusili tudi kulinarične mojstrovine.
Anja Gjerkeš je v imenu svojih sošolk in sotekmovalk razložila, kaj je sinhronizirana strežba: »To je takšen način postrežbe hrane in pijače, pri katerem tri dijakinje hkrati delamo isto stvar. Ni preprosto, ker moramo v isti sekundi vse narediti enako, ampak ker smo veliko trenirale, je šlo, in seveda smo zato tudi zmagale. Pri vsem je bila pomembna tudi kreacija naših oblek – bile smo Pike Nogavičke, kot simbol Velenja – in to je bila pika na i.«

Ob kavi spletamo tudi prijateljstva

Saša Miklavžina je s svojimi uspehi na tekmovanjih že skoraj sinonim za dobro kavo. Pravi, da smo Slovenci kofetarji. »Ob kavi vedno spletamo prijateljstva in se pogovarjamo o različnih stvareh. Zelo pomembno se mi zdi, da je kava res dobra. Tisti, ki se vsaj malo spoznajo na kavo, vedo, da ne sme biti preveč grenka, ker to pomeni, da je zažgana.«
Na tekmovanju je bilo seveda treba pokazati veliko znanja in spretnosti in Saša je tekmovala v treh kategorijah: espresso in kapučino, nato latte art, torej risanju na kavo, ter še v pripravi kreativnega napitka. V vseh treh kategorijah je zmagala. Oblečena v Piko Nogavičko je vsej kreativnosti s kavo dodala še zgodbo Velenja.
Kako je ustvarila kreativni napitek? »Ob najpomembnejši sestavini – kavi sem uporabila tekočo smetano, nato domači sirup iz jabolčnega soka, zimskih začimb in rožmarina. Dodala sem ingverjev sirup, na vrhu sem naredila premico iz orehov, rožmarina in medu ter naribala orešček tonka, ki sem ga dva meseca hranila v cimetu, da je to bil tudi malo božični koktajl,« nam je zaupala Saša.