Želijo, da vozniki postanejo bolj odgovorni

V Centru varne vožnje AMZS Vransko, kjer se izpopolnjujejo vozniki v varnem in nadzorovanem okolju, želijo, da postanejo vozniki bolj odgovorni, ne pa nujno hitrejši.

Izkušnja v centru je pokazala, da je izpopolnjevanje voznikov ključnega pomena, zlasti za tiste, ki so svoj vozniški izpit pridobili pred desetletji, saj so se od takrat promet in tehnologija vozil močno spremenili.

Predsednik Avto moto touring kluba (AMTK) Reli Velenje, Simon Lenko, poudarja, da je obisk centra koristen za voznike vseh starostnih skupin, ne le za začetnike, ki so zakonsko zavezani obisku centra. To omogoča izboljšanje vozniških veščin v različnih voznih situacijah.

Center varne vožnje ponuja različne programe, vključno s poučevanjem varne vožnje za voznike začetnike motornega kolesa, avtomobilov, motorističnimi tečaji, programi za tovorna vozila in avtobuse ter druge specializirane tečaje. Kljub zakonsko določenim programom, kot sta izbris kazenskih točk in izobraževanje za voznike začetnike, se center odpira tudi drugim interesom, kot so bencinska doživetja, konference in predstavitve novih produktov.

Simon Lenko izpostavlja potrebo po dirkališču, kjer bi vozniki lahko preizkusili bolj adrenalinske vožnje. Poseben poudarek je na varnostni razdalji, ki ostaja problematična točka slovenske vozniške kulture. Vozniki se premalo zavedajo pomena ustrezne varnostne razdalje, kar lahko privede do nesreč. Center si prizadeva, da bi vozniki postali odgovornejši in bi se bolj zavedali pomembnosti hitrosti ter napak, ki jih lahko naredijo med vožnjo. Poseben program za starejše voznike je na voljo, vendar se še premalo odločajo za njegov obisk.