Največji porabniki energije v stanovanjih so radiatorji

V zadnjem letu je Energetska pisarna v Velenju izvajala aktivnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti lokalne infrastrukture.

Med dosežki je brezplačno svetovanje o energetski učinkovitosti, s 50 individualnimi svetovanji in več kot 100 svetovalnimi klici. Vodja Adnan Ajšić poudarja celovit pristop, ki vključuje optimizacijo toplotnih prihrankov, subvencije za sončne panele ter vgradnjo toplotnih črpalk.

Energetska pisarna igra ključno vlogo pri obnovi blokovnih naselij, kjer je trenutno dosežen le 20-odstotni obseg obnove. Poudarjajo zamenjavo priključne moči in obračunske moči ter s tem zmanjšanje stroškov obnove. Ajšić poudarja potrebo po ozaveščanju glede energetske sanacije in opozarja, da so radiatorji največji porabniki energije v stanovanjih. Načrtujejo tudi razvoj svetovalnih programov in sodelovanje pri obnovi blokovskih naselij.

Ajšić predstavlja dolgoročne koristi energetske sanacije, pri čemer ocenjuje, da bi se vložek povrnil v več kot 7 letih, občutni prihranki pri stroških ogrevanja pa bi se že pokazali prej.