17. november, dan boja proti raku materničnega vratu

Rak materničnega vratu je eden redkih rakavih obolenj, ki ga je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb.

V Sloveniji deluje program ZORA od leta 2003, ki ženskam med 20 in 64 leti omogoča redne preventivne ginekološke preglede ter preglede celic v brisu materničnega vratu.

Rak materničnega vratu je druga najpogostejša oblika raka pri ženskah, mlajših od 45 let. Glavni nevarnostni dejavnik je okužba z visoko rizičnimi virusi HPV, odgovornimi za več kot 95 % primerov raka materničnega vratu. Dejavniki tveganja vključujejo zgodnji začetek spolnih odnosov, prebolele spolne bolezni, številne spolne partnerje, številne porode, dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet, kajenje, družinsko obremenjenost in okužbo s HIV.

HPV se prenaša s kože na kožo med spolnimi odnosi. Od okužbe do razvoja predrakavih in rakavih sprememb lahko preteče več let. Večina žensk se s HPV okuži vsaj enkrat, pri čemer se okužba večinoma spontano pozdravi v enem do dveh letih. Okužba vztraja v manjšem odstotku primerov, lahko pa privede do rakavih sprememb. Čeprav ni zdravila za HPV, redni preventivni pregledi igrajo ključno vlogo pri zgodnjem odkrivanju in preprečevanju raka materničnega vratu.