Na Elektro računalniški šoli z EU projekti uvajajo umetno inteligenco

Na Elektro in računalniški šoli Šolskega centra Velenje so z letošnjim šolskim letom začeli z novim evropskim projektom – Artificial Intelligence learning modules to adapt VET to the digital transformation of the labour market, v partnerstvu z univerzo in srednjo strokovno šolo iz La Corunje (Španija) in univerzo ter srednjo strokovno šolo iz Brage (Portugalska). Da gre za strateška partnerstva – sodelovanje med univerzo in strokovno srednjo šolo, pri čemer so si po državah partnericah razdelili področja, pove dr.

Nataša Meh Peer. »Tako Španci vstopajo v umetno inteligenco skozi internet stvari, Portugalci skozi robotiko, Slovenci pa skozi računalniški vid (v sodelovanju z laboratorijem za računalniški vid s FRI iz Ljubljane).«

V tem delovnem vikendu so bili gostitelji Slovenci. »Gostom smo ob delavnicah do 12. junija  v laboratorijih ERŠ, ki so jih naši raziskovalci in učitelji pripravljali za dijake, ki niso obravnavali dotične snovi (vsak udeleženec je spoznal drugo področje UI), pripravili še veliko zanimivosti, povezanih z Velenjem in Slovenijo. Popeljali smo jih v mestno avanturo, ki so jo za nas pripravili turistični animatorji s Šole za storitvene dejavnosti pod mentorstvom Marka Gamsa. Gostje so se sprehodili tudi do Muzeja premogovništva in doživeli pravo podzemno izkušnjo. Zvečer smo učitelji v šolski kuhinji pod mentorstvom Simone Pompe drug drugemu pripravljali tipične španske, portugalske in slovenske jedi (pri nas so to bili potica in štruklji, pri Špancih španska tortilja in torta Santiago, Portugalci pa so s sabo prinesli ribo bakalar), svoja odlična vina pa je predstavila Mojca iz Vinotoča Primožič.« Medtem ko so učitelji kuhali, so se dijaki sprehodili do Velenjskega gradu.