Otroci v vrtcu Šmarno ob Paki v tem trenutku brez igral

Na nedavni seji sveta Občine Šmartno ob Paki so svetnike med drugim zanimale težave in vzroki zanje v zvezi z otroškim igriščem pri šmarškem javnem vrtcu.

Površine z igrali namreč zaznamujejo trakovi, ki opozarjajo, da so ta neprimerna za uporabo.  Na občinski upravi so nam v zvezi s tem pisno odgovorili, da je lokalna skupnost lani končala zanjo velik in pomemben projekt – energetsko sanacijo otroškega vrtca, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Osnovna šola bratov Letonje Šmartno ob Paki. »Vrtec Sonček je hkrati z energetsko sanacijo objekta dobil prepotreben prizidek z novimi, sodobnimi igralnicami in skupnimi večnamenskimi prostori. Zdaj je občina pristopila še k ureditvi njegove zunanjščine. V občinski upravi si želimo, da bi lahko varovanci vrtca čas, namenjen igri in drugim vzgojnim ter poučnim dejavnostim, socializaciji, ustvarjalnosti, gibalnemu razvoju, pridobivanju spretnosti in oblikovanju zdravih življenjskih navad preživljali na svežem zraku, v varnem, spodbudnem, estetskem in kreativno zasnovanem okolju, tesno povezanim z naravo, ki bo odražal tudi naravne in kulturne značilnosti lokalnega okolja. Tako smo po oblikovanju izhodišč naročili idejni predlog za ureditev okolice vrtca, ki ga je pripravila krajinska arhitektka Kaja Flis s prav tako univ. dipl. inž. krajinske arhitekture Niko Vrešnik in Lindo Sušec, univ. dipl. biologinjo Jelko Flis ter oblikovalcem Sebastjanom Kurmanškom.Ker je takšen projekt za lokalno skupnost, v kateri trenutno poteka še več finančno in izvedbeno zahtevnih projektov, velik zalogaj, ga je občina prijavila na poziv družbe Lidl Slovenija »Lidl za vitalno Slovenijo«. V okviru tega namerava trgovsko podjetje sofinancirati izbrane projekte občin in javnih zavodov.   Zdaj v občinski upravi nestrpno čakamo na izid izbirnega postopka. Če bo naša prijava med tistimi, ki jih bo družba Lidl Slovenija finančno podprla, bo projekt v celoti realiziran najkasneje do naslednje pomladi, sicer pa ga bomo uresničevali v več fazah, pač glede na proračunske zmožnosti in uspešnostjo na morebitnih drugih razpisih ter s prošnjami za donacije.« so povedali v občinski upravi.

 Kot so še dodali, so se zaradi tega, ker otroško igrišče Vrtca Sonček po končani sanaciji starega in gradnji novega dela vrtca še ni bilo v rabi, odločili, da bodo z najnujnejšimi deli začeli ne glede na izid razpisa in skromna proračunska sredstva, ki jih imajo na voljo za ta namen. Tako v teh dneh z igrišča odstranjujejo vsa igrala in betonsko ploščad. Ob podrobnem pregledu igrišča se je namreč pokazalo, da so nekatera igrala že precej, nekatera pa dodobra dotrajana, in brez temeljite strokovne ter temu primerno drage obnove neprimerna za varno uporabo. Na nekaterih mestih bodo obnovili tudi zelenico. Predvsem pa bi radi še pred prihodom najbolj vročih poletnih dni na nekaterih mestih poskrbeli tudi za ustrezno senčenje. Ker je dragocena posebnost šmarškega vrtca gnezdo štorkelj na njegovem dimniku, so nastajajoče novo otroško igrišče poimenovali »Štorkljino gnezdo«. Prepričani so, da se bodo otroci, ko bo igrišče enkrat dokončno urejeno, v njem počutili tako dobro, varno in lepo, kakor se počutijo štorkljini mladički pod njeno perutjo in budnim očesom očeta štrka v zavetju domačega gnezda.