Leseni Ostržki za najmlajše bralce

Mladi bralci so vedno zelo ponosni, ko jim okoli vratu nadenejo njihovo prvo bralno značko, lesenega Ostržka.
Naš čas

Mladi bralci usvojili kar 850 predšolskih bralnih značk – Nekateri že berejo sami, drugim pomagajo starejši sorojenci in odrasli

Velenje, 11. junija – Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje (MZPM) je pripravila še zadnjo od šestih prireditev za mlade bralce iz Vrtca Velenje, Vrtca Šoštanj in Vrtca Sonček v Šmartnem ob Paki. Na prireditve, ki so se začele prejšnji torek v velenjskem Domu kulture, so povabili vse vrtčevske otroke, ki so usvojili predšolsko bralno značko. Da je branje knjig zabavno in poučno, je v minulem vrtčevskem letu spoznalo kar 850 predšolskih otrok iz občin Šaleške doline, ki so letos usvojili bralno priznanje ali svojo prvo bralno značko, Ostržka.

Nekateri predšolski otroci berejo že sami, drugim pomagajo starši, bratci, sestrice in drugi odrasli. Zelo veliko truda pri usvajanju predšolske bralne značke pa v projekt vložijo strokovne delavke in delavci v vrtcih, saj se o prebranih knjigah pogovarjajo, rišejo in ustvarjajo … Letos je pri usvajanju bralne značke sodelovalo kar 85 mentorjev in mentoric iz vseh treh vrtcev v Šaleški dolini. MZPM Velenje v sodelovanju z Društvom bralna značka Slovenije že celih 23 let spodbuja branje že pri malčkih v vrtcih, kar se obrestuje.

Bralcev v vrtcih je vedno več

Za vse dobitnike Ostržkov in bralnih priznanj iz Vrtca Velenje je MZPM Velenje pripravila tri prireditve v velenjskem Domu kulture. Tisti, ki gredo jeseni v šolo, so usvojili kar 363 Ostržkov, tisti, ki še eno leto ostanejo v vrtcu, pa 250 bralnih priznanj. Za mlade bralce iz Vrtca Šoštanj so v šoštanjskem Kulturnem domu pripravili dve prireditvi. Letos imajo 87 dobitnikov bralnih priznanj in prav toliko dobitnikov Ostržkov. Nato so razdelili še 31 bralnih priznanj in 32 Ostržkov mladim bralcem iz Vrtca Sonček, prireditev pa so izvedli v dvorani Marof. Na vseh prireditvah so otroci najprej uživali v igrano-lutkovni predstavi Zajčkov zvonček, v izvedbi priznanega gledališča KU-KUC. Predstava je bila zelo zabavna, hkrati pa tudi poučna. Ne le, da otroke uči, kako pomembno je varovanje narave, spoznajo tudi, kako pomembni so prijatelji.