Nekoč cerkveni, danes ljudski praznik

n/a
JM

Kulturno društvo Međimurje Velenje (KDMV) je ob pomoči MO Velenje in Državnega urada za Hrvate po svetu v atriju ob Kidričevi in Kersnikovi cesti priredilo 12. Međimursko proščenje. Gre za verodostojen prikaz slavljenja ljudskega, nekoč le cerkvenega, praznika. Ta je prerasel v tradicionalni dogodek, ki v Šaleški dolini in širše privabi številne člane tega društva in njihove prijatelje.

Ob tem pripravijo pester kulturni program, pospremljen z malo tržnico, razstavo ročnih izdelkov, kulinariko ter več izvajalci kulturno-umetniškega programa. Tokrat so ga izvedli FS KD Međimurje, sloviti Tamburaši KD Međimurje-Velenje ter prihod in trije častni krogi starodobnih kolesarjev iz Gaberk. Postavljena je bila tudi razstava likovnih del članic in članov KDMV ter lesenih skulptur njihovih članov.

Predsednik KDMV Matija Blagus je na dogodek, ki povezuje dve, že več kot pol stoletja povezani skupnosti, povabil tudi predstavnike MO Velenje in MČ Levi breg ter občane Velenja. Druženja sta se udeležila župan Peter Dermol in predsednica MČ Levi breg vzhod Zofija Šuligoj.

Vlado Blagus nam je povedal, da med Međimurci pomeni ta dan eno pomembnejših praznovanj kot »spomin na skromno življenje nekoč v njihovem rojstnem kraju, ko so na praznični dan tudi kot otroci imeli posebne kulinarične priboljške, se lepo oblačili ter igrali vaške igre. Nujen del tega praznika je bil tudi obisk bogoslužja, kjer so slavili pomemben krščanski praznik«. Predsednik društva in glavni organizator Matija Blagus pa že zdaj napoveduje, da bo prihodnje, 13. praznovanje v Velenju s še popolnejšim zabavnim programom. »Tudi tokrat smo lepo praznovali, vroča stojnica je ponujala languše in kolače, sveže pecivo ter na dveh stojnicah medeno pecivo Moravec in lectovo ponudbo Šolar iz Laškega. Na mokri stojnici ni manjkalo domačih arcnej ter vina iz Prekmurja. Ročna dela so predstavile naše vrle rokodelke, kar na dogodku pa se je predstavila tudi naša klekljarica. Nujno je bilo tudi, da smo se malo posvetovali, še posebej z županom, ki ima posluh za naše sodelovanje in druženje,« je sklenil Blagus.