Mia Ovčjak – tretja na svetu, prva doma

Mia Ovčjak
Naš čas

Glasbena šola Pačnik v enem mesecu do dveh velikih uspehov – Letos še Zlata harmonika Ljubečne, Slakovo tekmovanje in državno prvenstvo

Med 9. in 12. majem se je v Avstrijskem mestu Ausservillgraten odvijalo 13. Svetovno prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko. Desetčlanski mednarodni strokovni komisiji se je v kategoriji mladincev (13 - 19 let) in kategoriji odraslih (nad 20 let) predstavilo 35 odličnih harmonikarjev in harmonikark, ki so vsi po vrsti navduševali s svojimi predstavljenimi skladbami. Zveza diatonične harmonike je na svetovno prvenstvo poslala 14 tekmovalcev iz Slovenije, ki so si svoj nastop priigrali z osvojenim srebrnim ali zlatim priznanjem na državnem prvenstvu.
Glasbeno šolo Pačnik so v kategoriji mladincev zastopali Saša Karničnik, ki je dosegla 8. mesto, Aljaž Štrigl 5. mesto, najvišjo uvrstitev med učenci dvakratnega svetovnega prvaka Nejca Pačnika pa je dosegla komaj 13. letna aktualna državna prvakinja Slovenije – Mia Ovčjak, ki je osvojila 3. mesto.

Šegovčeva plaketa

V soboto, 8. junija, pa je v Slovenj Gradcu potekala že 3. Šegovčeva plaketa. Na tekmovanju harmonikarjev, ki ga Zveza diatonične harmonike Slovenije prireja v čast glasbi Franca Šegovca in Štirih Kovačev, se je med sabo pomerilo 25 tekmovalcev iz celotne Slovenije. Med vsemi tekmovalci je strokovno komisijo najbolj prepričala Mia Ovčjak, ki je postala absolutna zmagovalka 3. Šegovčeve plakete!
Glasbeno šolo Pačnik so na tem tekmovanju zastopali štirje učenci:

  • Mia Ovčjak – zlato priznanje /1. mesto starostne kategorije/ absolutna zmagovalka tekmovanja
  • Domen Drobež – zlato priznanje / 1. mesto starostne kategorije
  • Aljaž Štrigl – zlato priznanje
  • Erik Heindl – zlato priznanje

Nejc Pačnik: »Letošnje leto smo odlično štartali z dvojno zmago na Avsenikovem tekmovanju in do junija smo opravili resnično dobro in naporno delo z vsemi učenci. Na vseh tekmovanjih, ki smo se jih udeležili, smo dosegali najvišje uvrstitve in zelo sem ponosen na vse, ki so pokazali pogum stopili na oder, opravili odlično delo in pokazali napredek, ki ga vsak tekmovalec stori med pripravami na vsako tekmovanje. Zadnji mesec je bil zelo naporen saj smo se udeležili najprestižnejšega tekmovanja v igranju na diatonični harmoniki, 13. Svetovnega prvenstva v Avstriji. Z uvrstitvami vseh sem zelo zadovoljen, zagotovo pa bomo na naslednje prvenstvo čez dve leti poskušali pripraviti še več tekmovalcev in bomo ciljali še na višja mesta. Mia Ovčjak pa je svoje mojstrstvo še enkrat več dokazala tudi na Šegovčevi plaketi, ko je suvereno opravila s svojim nastopom in prepričala strokovno komisijo in postala absolutna zmagovalka tekmovanja.

Ob koncu šolskega leta bom vsem namenil kakšen teden, dva počitnic, potem pa vse moči usmerimo v pripravo na Zlato harmoniko Ljubečne, Slakovo tekmovanje in pa vsa ostala tekmovanja do novembra 2024, ko se spet udeležimo že 10. Državnega tekmovanja, ki ga organizira krovna organizacija za harmoniko pri nas – Zveza diatonične harmonike Slovenije.«