Otroško veselje je največja nagrada

Zlato za otroško skupino KD Šmartno ob Paki
Naš čas

Otroška gledališka skupina Kulturnega društva Gorenje s predstavo Srote na državnem srečanju prejela zlato priznanje

Kamnik, 5. in 6. junija – Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je v Kamniku potekalo državno srečanje otroških gledaliških skupin. Od 196 prijavljenih se jih je nanj uvrstilo 12, med njimi tudi otroška gledališka skupina Kulturnega društva Gorenje v Občini Šmartno ob Paki. Za predstavo z naslovom Srote je prejela zlato priznanje, kar je za tako majhno društvo gotovo velik uspeh.

Prej proti pričakovanju kot mogoče

V predstavi sodeluje 12 otrok, od tega je 10 osnovnošolcev (glavnina učencev od 2. do 6. razreda), ostala dva sta srednješolca. Vsi prihajajo iz Gorenja in okolice. Omenjena skupina se je s Srotami avtorice Lucije Vidic (nekdanje članice tega društva) prvič predstavila  na letošnji materinski dan. Odziv občinstva, ki si jo je doslej ogledalo, je bil zelo pozitiven, zato so morda najžlahtnejše odličje pričakovali. »Bi rekel, da prej proti pričakovanju kot mogoče. Poleg enkratnega odziva občinstva moram povedati, da je pred petimi leti na takšnem državnem srečanju z istoimensko predstavo sodelovala tudi otroška gledališka skupina iz Zasipa pri Bledu, ki jo vodi omenjena avtorica in moja hči. Tudi ta skupina je zanjo prejela zlato priznanje. V primerjavi z njihovo je naša predstava nekoliko dramaturško spremenjena, dodali smo ji še pesem, seveda vse v soglasju z Vidičevo. Tekst je očitno pri predstavi zelo močan dejavnik,« je povedal režiser Franc Fužir.
Predstava je o skupini sirot, ki preživljajo poletje v sirotišnici in se morajo zaradi zlobne ravnateljice celo poletje učiti in obiskovati pouk. Na srečo imajo na šoli učitelja Luko, ki ga imajo zelo radi, saj jih večkrat povabi na sladoled ali pa jih pelje na kopanje. Ravnateljica jih zasači in jim za kazen naloži težka opravila. Otroci ves čas sanjarijo o svojih starših in upajo, da bo kdo prišel ponje v sirotišnico. Nekateri imajo to srečo, drugi ostanejo tam za vedno. Govori torej o ljubezni, upanju, osamljenosti in želji po lepšem življenju.

Vsi prvič

Franc Fužir je prepričan, da zlato priznanje za predstavo potrjuje uspešen začetek njihovega nepoklicnega začetniškega dela z otroki, saj so se namreč v društvu prvič lotili predstave z njimi. Tudi zanj kot režiserja je bilo delo z otroki prva izkušnja, prav tako je vseh 12 otrok prvič stalo na odru.
»Na odru v Kamniku, ki je dvakrat večji kot naš domači, so nastopili zelo suvereno. Znašli so se kot pravi profesionalci.« Razpoloženja ob razglasitvi se ne da opisati, je še dejal. Zanj je prav veselje otrok največje plačilo za vloženi trud.
Ga je morda zlato priznanje motiviralo za novo predstavo z otroki? »Sam za zdaj o tem ne razmišljam, saj imamo v načrtu še nekaj gostovanj v jeseni. Tudi na Pikin festival so nas povabili. Povsem drugače pa je z otroki. Ti že razmišljajo in pravijo: naslednja predstava bo muzikal, temu bo sledil … To kaže, da so se očitno okužili z odrskim  ustvarjanjem, kar je prav tako odlično,« je še dejal Franc Fužir.