Obdarili 150 zlatih bralcev in bralk

Priznanja za zlato bralno značko
Naš čas

Število devetošolcev, ki so vseh devet let usvojili Kajuhovo bralno značko, je višje kot lani

V četrtek dopoldne je Medobčinske zveze prijateljev mladine (MZPM) Velenje v velenjskem Domu kulture pripravila zaključno prireditev letošnje Bralne značke »Zlati bralec – zlata bralka«. Na njej so podelili spominska priznanja devetošolcem iz vseh devetih osnovnih šol v Šaleški dolini, ki so Kajuhovo bralno značko usvojili v vseh devetih razredih osnovne šole. Letos je bilo zlatih bralk in bralcev 150, kar je 10 več kot v lanskem šolskem letu.

V Šaleški dolini osnovnošolci usvajajo Kajuhovo bralno značko že 57 let. Letos je na osnovnih šolah v MO Velenje kar 117 zlatih bralk in bralcev, v Šoštanju 23 in v Šmartnem ob Paki 9.  Društvo Bralna značka Slovenije je vsakega zlatega bralca in zlato bralko obdarilo s knjigo Črv Oto in druga golazen avtorja Lovra Matiča z ilustracijami Tomaža Lavriča. Lepa nagrada je bila tudi odlična mladinska gledališka predstava Vikingi: pesem severnega morja (produkcija Zavod Margareta Schwarzwald in Cankarjev dom), v kateri so blesteli igralci Ivana Percan Kodarin, Mojka Končar in Nejc Jezernik.

Zlate bralke in bralce iz vseh devetih  osnovnih šol iz Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, je po predstavi pozdravila podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević, ki je z njimi delila nekaj misli iz njene najljubše knjige. Čestitala jim je za osvojeno priznanje Zlata bralka - zlati bralec in jim zaželela še veliko dobrih knjig, sploh med počitnicami, ki se hitro bližajo. Priznanja in knjižna darila je mladim in njihovim mentoricam podelila generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Breda Krašna, ki se je pridružila čestitkam mladim bralcem in tudi ustvarjalcem na letošnjem natečaju Evropa v šoli.